Volledig scherm
SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink. © Rolf Hensel

‘Rechts college’ Arnhem wijzigt niet van koers

ARNHEM - Hoezeer ze zijn werk ook waardeert, de Arnhemse bestuurscoalitie is niet bereid haar eigen gemeentebegroting in te ruilen voor die van fractieleider Gerrie Elfrink van oppositiepartij SP. 

De socialistische politicus oogstte woensdagavond in de gemeenteraad lof voor de 44 pagina’s tellende tegenbegroting die hij presenteerde. Zijn alternatief voor de in zijn ogen hardvochtige financiële koers van het - wat hij noemt - ‘rechtse college’ van VVD, D66, GroenLinks en de PvdA viel inhoudelijk minder in goede aarde. 

Tekorten zorg 

De raad buigt zich deze weken over een begroting waarin het grootste probleem voor Arnhem - de tekorten op de uitgaven voor zorg - wordt getackeld met bezuinigingen, met een greep in de reserves om een buffer te creëren en met financiële meevallers via het rijk. 

Bij het lijmen van hun in juni gebroken verhouding hebben de coalitiepartijen de afspraken herijkt en als onderdeel daarvan is onder meer afgesproken dat de onroerendezaakbelasting eenmalig met 1,25 procent mag stijgen. 

Meer belastingverhogingen

De tegenbegroting van de SP blijkt een vergeefse poging om een wig in de herstelde relatie te drijven. De partij van Elfrink wil miljoenen euro’s binnen halen via méér belastingverhogingen, die met name vastgoedeigenaren en pandjesbazen treffen. Daarmee moeten bezuinigingen op onder meer zorg, vrouwenopvang en armoedebestrijding ongedaan worden gemaakt en moeten gewone huishoudens worden ontzien.

Andere partijen in de raad zijn bang dat huurders voor zulke belastingverhogingen opdraaien omdat die linksom of rechtsom aan hen worden doorberekend. Wethouder Ronald Paping van Financiën denkt dat wat Elfrink voorstelt nadelige economische gevolgen kan hebben. ,,De ozb voor eigenaren van niet-woningen is al niet laag.” Komende weken wordt de behandeling van de begroting vervolgd.  

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zorgkantoor Menzis heeft plaatsen in zorgcentra achter de hand voor bewoners voormalige Zorggroep Dunya
    PREMIUM

    Zorgkan­toor Menzis heeft plaatsen in zorgcentra achter de hand voor bewoners voormalige Zorggroep Dunya

    ARNHEM/ ELST - De bewoners van de voormalige multiculturele zorginstelling Dunya Zorggroep uit Arnhem hoeven niet bang te zijn dat ze op straat terechtkomen als het pand waarin zij verblijven wordt gesloten. Menzis Zorgkantoor heeft geregeld dat er bij erkende zorgaanbieders in Arnhem en omgeving voldoende plekken beschikbaar zijn voor de cliënten met een migratieachtergrond.