Volledig scherm
De gele kornoelje is een van de boomsoorten die de gemeente Arnhem in geselecteerde wijken wegeeft. © DG

Run op gratis boompjes als ‘groene airco’ voor versteende wijken in Arnhem

ARNHEM - Er is grote belangstelling voor de gratis bomen en vogelhuisjes die de gemeente Arnhem uitdeelt. Die moeten hittestress tegengaan en vogels meer broedgelegenheid bieden.

Binnen een dag meldden zich meer dan honderd mensen aan voor de actie, die geldt voor tien verstedelijkte wijken van Arnhem, waaronder het stadshart. Het budget is beperkt (25.000 euro) en daarom geldt: op is op. Er kunnen enkele honderden boompjes en nestkastjes worden uitgedeeld, zegt een gemeentewoordvoerder.

Ook voor balkons en kleine tuinen

Volledig scherm
Pimpelmees. © Werner Rauwerdink

De actie geldt behalve voor de binnenstad voor negen andere Arnhemse wijken die in de ogen van het gemeentebestuur wel wat groen kunnen gebruiken; Nieuwe Kadekwartier, Arnhemse Broek, Spijkerkwartier, Klarendal, Sint Marten, Coehoorn, Kronenburg, de Overmaat en Rijkerswoerd-West. ‘Een volwassen boom heeft het koelend vermogen van tien airco’s’, stelt de gemeente.

Bij de bomen is keuze uit zes soorten, ook types die geschikt zijn voor balkons en kleine tuinen. Het betreft de krentenboom, de gele kornoelje, de blazenboom, de kersappel, de zwarte kers en de sierpeer. De vogelhuisjes zijn van formaten die roodborstjes, grauwe vliegenvangers, winterkoninkjes, diverse mezensoorten en de huismus zouden moeten aanspreken.

Tegels lichten

Bouwkamp hoopt dat Arnhemmers tegels gaan lichten om daar bomen en struiken te planten. Op plekken met veel steen en beton kan zo iets worden gedaan aan hittestress in de zomer. Bovendien loopt het water bij extreme regenbuien (zoals de wolkbreuk boven Arnhem-Noord in de zomer van 2014) dan ook gemakkelijker weg, is de gedachte.

Bouwkamp hoopt op veel animo onder de inwoners van de genoemde wijken voor een gratis ‘groene airco’. Blijkt de actie uiteindelijk een succes, dan wordt er nagedacht over een eventueel vervolg, laat haar woordvoerder weten.

  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.