Dit jaar een diploma zonder centraal schriftelijk.
Volledig scherm
Dit jaar een diploma zonder centraal schriftelijk. © Rob Engelaar

Scholen regio Arnhem willen schoolexamens zoveel mogelijk online doen

ARNHEM - De scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Arnhem streven ernaar de laatste schoolexamens zoveel mogelijk online plaats te laten vinden. Ze denken aan mondelinge examens met hulp van beeldbellen, het maken van video's en het maken van schriftelijke opdrachten onder tijdsdruk. Als aan alle veiligheidseisen wordt voldaan, is bij uitzondering ook een schriftelijk examen op school mogelijk.

Nu het centraal schriftelijk eindexamen vervalt, wordt het behalen van het diploma geheel bepaald door de schoolexamens. Op alle scholen had de derde en laatste examenperiode al begonnen moeten zijn, maar deze is overal uitgesteld vanwege de coronacrisis. 

Nu minister Slob scholen de gelegenheid geeft om de examens tot 6 juni af te nemen, kunnen zij de tijd nemen om na te denken over de vraag hoe en wanneer dit moet gebeuren. De wijze van examineren moet worden vastgelegd in het Programma Toetsing en Afsluiting, waaraan ook de Medezeggenschapsraden nog hun toestemming moeten geven.

Quadraam weet nog niet hoe de examens gaan

De veertien scholen van de koepel Quadraam, waaronder het Olympus College en 't Venster, houden hun examens tussen 6 mei en 6 juni. Dat hebben zij in een brief aan de ouders laten weten. Over de vraag hoe zij de examens gaan afnemen, hebben zij nog geen uitsluitsel gegeven. Dat gebeurt later. 

Na 6 juni bestaat gelegenheid tot herexamens. Dit kunnen de herkansingen zijn voor de schoolexamens, maar ook herkansingen in het kader van een nog nader bekend te maken ‘zak- en slaagregeling’ van de minister.

Docenten hebben laten zien dat zij het kunnen

De drie scholen van de koepel Arentheem (Thomas a Kempis, Leerpark Presikhaaf, Titus Brandsma) staan volgens algemeen directeur Leendert van der Deil voor ‘een duivels dilemma': de examens zoveel mogelijk online, maar verantwoord afnemen. 

De datum dat de examens zullen beginnen, is nog niet vastgesteld. ,,Het is nu zaak in hoog tempo nieuwe wegen te zoeken. De docenten hebben laten zien dat zij dat kunnen. Zij geven les van achter hun computer en doen dat prima. Wie het diploma krijgt, is getoetst op de gehele lesstof, van het eerste tot het laatste leerjaar. Dat vind ik een fijn idee. Het geeft het diploma serieuze waarde.”

Mondeling begint bij Het Rhedens woensdag al

Bij Het Rhedens in Rozendaal en Dieren beginnen de mondelinge examens met behulp van beeldbellen deze woensdag al. De overige examens worden na 6 april gehouden. Eigenlijk zouden de uitgestelde examens afgelopen maandag begonnen zijn, maar door de steeds wijzigende regelgeving is dat uitgesteld. 

Alleen de mondelinge examens zijn van die eerdere opzet overgebleven. Algemeen directeur Mirjam Bunt: ,,We zullen snel beslissen op welke wijze we de examens gaan afnemen.”

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.