Volledig scherm
© ANP

‘Schrap organisaties die slechte kinderopvang aanbieden’, zegt belangenvereniging BOINK

ARNHEM/VEENENDAAL/APELDOORN - Kinderopvangorganisaties die slechte kwaliteit leveren, mogen niet meer met kinderen werken en moeten uit het landelijk register worden geschrapt. Dat stelt Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (Boink). Nu is dat wettelijk onmogelijk.

Aanleiding zijn misstanden bij Kidsplus uit Apeldoorn, dat ook kinderen in Arnhem en Veenendaal opvangt onder de naam Montessori Kinderopvang. In inspectierapporten van 17 van de 22 opvanglocaties van de afgelopen drie jaar staan ernstige tekortkomingen. Belangenvereniging Boink krijgt al ook jaren ‘ontzettend veel klachten’ over Kidsplus. 

Een locatie in Bilthoven werd recent acuut gesloten. Eerder stonden de vestigingen in Arnhem onder verscherpt toezicht. Bij Montessori Kinderopvang Veenendaal blijkt uit een recent inspectierapport dat het ventilatiesysteem in de slaapkamers niet werkt en dat er te weinig wordt gedaan om de veiligheid te waarborgen.

Gerotzooid

,,Bij Kidsplus wordt structureel gerotzooid”, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. ,,Gemeenten moeten sneller doorbijten en dit bedrijf uit de markt halen.” Volgens presteert 5 procent van alle kinderopvangorganisaties slecht en moeten ze gesloten worden.

Optreden is echter lastig, omdat gemeenten niet de organisatie als geheel, maar alleen kinderopvanglocaties binnen de gemeentegrenzen controleert en beboet. ,,Maar als de problemen structureel zijn, moet je de hele club aanpakken’’, stelt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dat is nu wettelijk onmogelijk. 

Toeslag

Van Dijk wil dat misstanden centraal geregistreerd gaan worden en dat het kabinet de bevoegdheid krijgt om een organisatie te schrappen uit het Landelijk Register Kinderopvang. Dat maakt een kinderdagverblijf onaantrekkelijk, omdat ouders dan geen toeslag meer krijgen.

Kidsplus-eigenaar Rinald Kloppenberg erkent dat er fouten zijn gemaakt en zegt bezig te zijn met een verbeterplan.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement