Volledig scherm
Fans van zanger Justin Timberlake bezoeken een concert in stadion Gelredome in Arnhem, foto ter illustratie. © Rolf Hensel

SP wil niet dat Vitesse GelreDome kan kopen

ARNHEM - Vitesse moet niet de kans krijgen stadion GelreDome te kopen. Het is onverstandig dat gedeputeerde Markink de blokkade voor zo’n deal van tafel wil halen. Dat vindt de Gelderse fractie van de SP, die daarover woensdag een debat in Provinciale Staten wil houden.

Markink liet afgelopen maand weten dat hij de overname van GelreDome door Vitesse niet langer in de weg wil staan. Zestien jaar lang, sinds 2003, blokkeerde de provincie een overname door Vitesse.

De vrees was dat de voetbalclub het stadion dan niet meer zou openstellen voor concerten en andere evenementen. De provincie betaalde mee aan de bouw van het stadion, juist omdat het er niet alleen voor voetbalwedstrijden is. 

Songfestival

Maar inmiddels denkt Markink dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en wil hij een juridische blokkade, die de provincie al die tijd op zak had, laten vervallen. Dat betekent nog niet dat Vitesse dan snel eigenaar van het stadion kan zijn; de club zal een akkoord met eigenaar Nedstede moeten zien te bereiken.

De gedeputeerde ging overstag toen hij de medewerking van Vitesse nodig had om het Songfestival naar GelreDome binnen te halen. Vitesse wilde meewerken, maar wilde als concessie de blokkade van tafel hebben.

Een onverstandige zet van de provincie, vindt de SP. Ze dringt erop aan dat de blokkade blijft bestaan. Als het stadion in handen van Vitesse is, blijft het risico bestaan dat de programmering in het stadion verschraalt.

Dat risico moet de provincie niet willen lopen, stelt de partij. GelreDome moet ook beschikbaar blijven voor cultuur en muziek, en niet alleen voor Vitesse.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement