Volledig scherm
De voorstelling Diner with The Addams Family aan de voet van de Witte Villa © Foto Raphael Drent

‘Stoere Arnhemmers’ blijven Sonsbeek Theater Avenue trouw

ARNHEM - Ondanks de afsluiting van de Apeldoornseweg wist theaterminnend Arnhem het Sonsbeek Theater Avenue te vinden. De 21e editie trok als vanouds duizenden bezoekers.

Robin Hagen kijkt tevreden voor zich uit. ,,Ik ben trots op de Arnhemmers", zegt hij met een grijns van oor tot oor. ,,Die laten zich niet door een beetje wind uit het veld slaan.” De organisator van Sonsbeek Theater Avenue mocht zaterdag talloze liefhebbers van theater begroeten.

Problematische aanloop

Ook op zondag trekt het theaterfestival in het Sonsbeekpark duizenden bezoekers. Een meevaller voor de organisatie, na de problematische aanloop naar het festival en de tegenvallende cijfers op de eerste twee dagen.

Zo zorgde de afsluiting van de Apeldoornseweg in twee richtingen voor logistieke problemen. ,,We moesten een dag eerder beginnen met opbouwen", zegt Hagen. Ook zag de organisatie zich genoodzaakt om leveranciers te vragen op andere momenten te leveren, wat leidde tot meer kosten.

Quote

Door de afsluiting van de Apel­doornsweg zo'n 5.000 euro aan extra kosten gemaakt

Robin Hagen, organisator

Daarnaast moest de productieleider voor langere tijd worden ingehuurd. ,,We hebben hierdoor al met al zo'n 5.000 euro meer kosten gemaakt", stelt Hagen. ,,Dit moeten we terugverdienen met ongeveer 20.000 euro extra omzet.”

Hagen heeft er goede hoop in deze omzet te bereiken. ,,Velen hebben gisteren de wind getrotseerd en vandaag hebben we met het heerlijke weer een topdag.” Toch zou hij in dit verband een gebaar van de gemeente waarderen.

Wethouder De Vroome maakte al een gebaar door tijdens het opbouwen een bezoek te brengen. ,,Dat heb ik gewaardeerd, we voelden ons als organisatie gehoord", zegt Hagen. ,,Het past bij dit festival, dat bij de top-3 van evenementen in Arnhem hoort.”

Tot zes uur geen hond

De voortekenen waren op de eerste dag van het vier dagen durende festival nog slecht. ,,Op donderdag kwam het moeizaam op gang”, blikt Hagen terug. ,,Er kwamen slechts een paar duizend mensen.” Vervolgens gooide de regen op vrijdag roet in het eten. ,,Tot zes uur was er geen hond.”

Quote

Vrijdag kwam er niemand, zondag toch al een paar keer uitver­kocht

Twan Janssen, cabaretier

Cabaretier Twan Janssen ondervond de invloed van het weer ook. ,,Er was vrijdag bijna niemand, maar vandaag zijn we al een paar keer uitverkocht.” Janssen speelt graag op het Sonsbeek Theater Avenue. ,,Ik ben voor de vijfde of zesde keer bij dit bekende en toch laagdrempelige festival",  zegt hij.

De toegang tot het festivalterrein is gratis. De prijzen van kaartjes voor een voorstelling variëren van enkele euro's tot een enkele uitschieter van 10 euro. Het festival staat bekend om het programmeren van relatief onbekend talent.

Laat me verrassen

Sommige bezoekers plannen alles van te voren, anderen laten zich ter plekke overhalen tot het bijwonen van een voorstelling. Josien Klomp en Tanita Goossens uit Wageningen behoren tot de laatste categorie. ,,Ik laat me lekker verrassen, net als op Oerol",  zegt Klomp.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement