Volledig scherm
PREMIUM
Airborne-veteraan Wilf Oldham op archiefbeeld in gesprek met Vitesse-aanvoerder Guram Kashia. © Rolf Hensel

Stropdas

Column OnderlangsHet zogenaamde nieuwe herdenken manifesteerde zich deze week in een object dat ik aantrof op de keukentafel. Het was een in China gefabriceerde sleutelhanger. Er stond een logo op. Dat van Gelderland Herdenkt. Deze organisatie tracht van het herdenken een provinciale aangelegenheid te maken. 

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

Met plastic sleutelhangers dus. En Google-advertenties; ze prijken bovenaan als je zoekt op ‘Airborne-herdenking’. Dat herdenken hier bovenal een regionale aangelegenheid is, interesseert ze niet. Je krijgt Gelderland Herdenkt gewoon door je strot geduwd. Aan hun pr- campagne valt niet te ontkomen.

Ik keek deze week een documentaire over de veteraan Wilf. Ze filmen hem in de huiskamer van zijn seniorenwoning ergens in Lancaster. Op de schouw hangt een tekening van het kerkje in Oosterbeek. Naast een Airborne-vlaggetje staat een foto van Wilf met een baby in zijn armen. 

Ze filmen hoe Wilf zijn medailles poetst. Met een oranje lap en een beetje koperpoets, in het souterrain van zijn gastgezin. Een bijzettafeltje doet dienst als nachtkastje. Er ligt een schoenlepel op en een leren mapje. Achter hem hangt hoog aan een verwarmingsbuis zijn jasje met het Airborne-wapen op de borst.

In de documentaire bezoekt Wilf een klas en vertelt over zijn oude schoolvriend die begraven ligt in Oosterbeek. Een leerling zegt: Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid! Nee, zegt Wilf. Hij gaf zijn leven niet, hij was ertoe gedwongen. Bij herdenken gaat het om nuances, dacht ik toen ik het zag. Om details. Om de iets te korte stropdas waarmee Wilf de Berenkuil uitloopt. De mensen klappen. Hij lacht.

Het contrast met die zielloze plastic sleutelhanger kan niet groter.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement