Syne Fonk, drijvende kracht achter EcoVrede in Arnhem, in een van de ruimten van het gebouw aan de Middachtensingel in Arnhem. De stichting hoeft er niet al op 1 juni uit, maar krijgt respijt tot 1 september.
Volledig scherm
Syne Fonk, drijvende kracht achter EcoVrede in Arnhem, in een van de ruimten van het gebouw aan de Middachtensingel in Arnhem. De stichting hoeft er niet al op 1 juni uit, maar krijgt respijt tot 1 september. © DG

Uitstel van executie voor idealisten van EcoVrede in Arnhem

ARNHEM - De ideële stichting EcoVrede mag drie maanden langer blijven zitten in zijn huidige onderkomen aan de Middachtensingel in Arnhem.

De organisatie die de armste stadgenoten helpt aan spullen, voedsel en advies zou het leegstaande schoolgebouw op 1 juni moeten verlaten en dreigde dakloos te worden. De Arnhemse wethouder Ronald Paping heeft de gemeenteraad woensdagavond laten weten dat het gebouw pas op 1 september leeg behoeft te worden opgeleverd.

Vanwege de coronacrisis is de verkoop van het pand vertraagd. Op de locatie zouden mettertijd appartementen moeten komen. EcoVrede zit er tijdelijk sinds november vorig jaar, toen de organisatie een loods van IPKW aan de Nieuwe Haven moest verlaten. Paping behoedde de stichting toen in opdracht van de raad voor dakloosheid.

‘EcoVrede weet dat het tijdelijk was’

Verschillende partijen vroegen hem woensdagavond om dat nu opnieuw te doen, maar de wethouder meent dat hij het maximale heeft gedaan. ,,EcoVrede weet dat het gebruik van tijdelijke aard was en heeft sinds de verhuizing de gelegenheid gehad om iets anders te zoeken. Het is een particulier initiatief dat voor zijn eigen huisvesting verantwoordelijk is.”   

Paping wil EcoVrede nog wel steunen in haar zoektocht, maar zegt dat er bij het gemeentelijk vastgoed niets mogelijk is. Hij liet weten geen zicht te hebben op de activiteiten van de stichting, wat verschillende partijen verbaasde. ,,Ze vangen daklozen op, ze delen voedselpakketten uit, hoe kan het dat u dat niet weet?”, zo vroeg PvdA-raadslid Ria de Vries zich af.