Volledig scherm
De weekmarkt keert waarschijnlijk weer terug naar het gebied rond de Eusebiuskerk, maar het gaat niet zonder slag of stoot. © Gerard Burgers

Verplaatsing weekmarkt Arnhem naar binnenstad nog niet geregeld

ARNHEM - Binnen enkele weken moet er een ontwerp liggen voor de indeling van de warenmarkt als die naar de Jansbeek en omgeving verhuist. Daarmee is nog niet gezegd dat de verhuizing ook doorgaat. 

Dat valt op te maken uit een verslag van de laatste ontwikkelingen, dat het Arnhems college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 

Bal ligt bij markt

Het stadsbestuur laat de bal liggen bij het bestuur van de zelfstandige Stichting Arnhemse Warenmarkten. Dat moet er voor zorgen dat er genoeg draagvlak is onder kooplieden, binnenstadsbewoners en andere betrokkenen voor de nieuwe locatie.   

De verplaatsing van de weekmarkt van de Markt voor het Huis der Provincie naar het gebied rond de Eusebiuskerk is vorig jaar vastgelegd in de afspraken tussen de partijen die toen in het stadsbestuur aantraden. 

Ze zien het als een mogelijkheid om de verbinding van de markt met de binnenstad en de onderlinge wisselwerking te versterken. Er is een kwart miljoen euro gereserveerd voor de inrichting.  

Concept-indeling in de maak

Ook de stichting, die sinds de verzelfstandiging van de markt vorig jaar gaat over de brancheverdeling en de toewijzing van kramen, ziet een verhuizing zitten. De verantwoordelijk marktmanager is bezig met een concept-indeling voor de nieuwe locatie.  

Volgens het college is de grote uitdaging om binnen de schaarse ruimte rond kerk, filmtheater, appartementen en beek oplossingen te vinden.

Strenge toets

Die zijn onder meer nodig voor water- en stroomaansluitingen, laden en lossen en toegangen, ook voor veiligheidsdiensten. Het plan wordt daar streng op getoetst. 

Onder de marktkooplieden zijn momenteel zowel voorstanders, die in de Jansbeek en omgeving potentie zien, als tegenstanders, die tevreden zijn met hoe het nu loopt op de huidige plek voor het provinciehuis.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement