Volledig scherm
PREMIUM
De milieuzone in de Arnhemse binnenstad. © Erik van 't Hullenaar

Voor deze diesels moet je straks misschien meer betalen; ‘De oudere diesel wordt verbannen’

Duizenden automobilisten gaan vanaf volgend jaar fors meer betalen voor hun oude of vervuilende dieselauto. Of je de portemonnee moet trekken? Dát hangt bijvoorbeeld af van je roetfilter.

Walter Verberg (54) uit Tiel zag de bui al langer hangen. Anderhalf jaar geleden ruilde hij zijn dieselauto, een Dacia Logan uit 2002, in voor een exemplaar dat op benzine rijdt. Omdat hij minder kilometers voor zijn werk hoefde te rijden, maar ook omdat oude diesels de centra van steden als Arnhem en Utrecht niet meer in mogen. 

En dan is daar nu ook nog de fijnstoftoeslag, waarbij veel oude diesels extra worden belast. ,,Binnen nu en niet al te lange tijd wordt de oudere diesel verbannen uit het Nederlandse straatbeeld’’, voorspelt Verberg.

Hij begrijpt dat oude, vervuilende auto’s moeten worden vervangen. Maar dan moet het geld dat bezitters van zo’n wagen extra betalen daar ook écht voor worden gebruikt, vult hij aan. En niet in de ‘grote pot’ belanden als ‘verkapte belasting’. De Eerste Kamer moet overigens nog wel akkoord gaan met het voorstel.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement