Voor het betere beukwerk naar 3x3 basketball bij de Arnhemse Rijnhal

VideoARNHEM - Basketbal saai? Echt niet! Wie bij de samenvatting van een gemiddelde wedstrijd uit de Dutch Basketball League in slaap valt, moet maar eens een potje 3x3 basketball tot zich nemen. Grote kans dat die persoon dan met wat meer respect over deze sport spreekt.

Arnhem kon op tweede pinksterdag voor het eerst serieus kennismaken met ‘de grootste urban teamsport ter wereld’, waarbij teams van elk drie spelers op een en dezelfde basket dienen te scoren. Op de parkeerplaats bij de Rijnhal waren door de Nederlandse Basketball Bond veldjes uitgezet, waarop diverse teams streden voor een zo goed mogelijk resultaat. Sportbedrijf Arnhem had er een heel programma omheen gebouwd, waardoor ook bezoekers in sportieve zin aan hun trekken konden komen. 

Vuurwerk

Op veel veldjes ging het er beschaafd aan toe. Zeker daar waar de jeugd in actie kwam of twee vrouwenteams tegen elkaar speelden. Maar er werd ook gezorgd voor vuurwerk. In het duel tussen de Sputters uit Groningen en het internationale gezelschap van Ball is live bijvoorbeeld. De ene beuk was nog niet geïncasseerd of de volgende alweer uitgedeeld. Of de boarding ging weer eens van zijn plaats. Of nog erger: een speler kwakte er met zijn volle gewicht bovenop. Een rugbywedstrijd zou er bij verbleken. 

,,Ja, lekker pittig potje hè", zei Lothar Luinge (29) van het team uit Groningen na afloop grijnzend. ,,Sport is emotie. Je gaat er wel voor. Maar je hebt het gezien: na afloop waren er over en weer gewoon knuffels.”

Volledig scherm
‘Mr. Grayes’ kijkt een bal na van de tegenstander van Sputters. © DG

Luinge had het vooral aan de stok met de meest excentrieke speler van het toernooi. Deze man noemde zich, getuige het opschrift op zijn shirt, Mr. Grayes. Witte maillot, blonde rastaharen en een woeste donkere baard. De potige basketballer gedroeg zich als B.A. Baracus in zijn beste dagen bij The A-Team, de populaire tv-serie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Geweldige sfeer

Basketbal is een belangrijke bijzaak voor Lothar Luinge. In de zaal speelt hij bij BV Groningen en traint hij een team van Donar. Als de zomer begint, zo zegt hij, gaat de knop om. Dan is het weer tijd voor 3x3 basketbal met de Sputters. ,,Een weekendje weg, je hobby uitoefenen, heel Europa door, nieuwe mensen ontmoeten ... Prachtig toch? Je proeft hier ook de geweldige sfeer. Jong en oud; iedereen vermaakt zich met elkaar. Het is dat ik af en toe wat punten moet verdienen voor mijn vriendin. Anders zou ik elk weekend wel ergens spelen.”

Volledig scherm
Lothar Luinge op het 3x3 basketball-evenement in Arnhem, terwijl op de achtergrond een wedstrijd wordt gespeeld. © DG

De Groninger heeft de opkomst van 3x3 basketball meegemaakt. En spreekt van ‘een wereld van verschil’ met twee jaar geleden. ,,Tegenwoordig zijn het prachtige evenementen met muziek, eten en drinken en vaak ook een heel omlijstend programma. Helaas hadden we vandaag hier in Arnhem wat weinig teams. Dat komt omdat net hiervoor een driedaags toernooi in Den Haag is gehouden.” Met een vette grijns: ,,Ja, daar was ik ook bij.”

Ik kan niet kiezen

Zal 3x3 basketball het gewone basketbal naar de achtergrond verdrijven nu de nieuwe sport aan het programma van de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio is toegevoegd? Luinge hoopt van niet. ,,Ik hoop echt dat het 3x3 basketball een aparte sport gaat worden. Met spelers die juist daar voor kiezen. Wat mijn keuze zal zijn? Ik kan niet kiezen. Ik blijf het gewoon allebei doen.”

Volledig scherm
Sputters mag aanleggen voor een vrije worp tijdens het 3x3 basketball-evenement bij de Rijnhal in Arnhem. De beide kemphanen staan geheel links (Lothar Luinge) en rechts (Mr. Drayes). © DG
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement