Volledig scherm
psychose © Jan Leening

Voorwaardelijke tbs geëist tegen man die caissière aanviel en stalkte in Arnhem

ARNHEM – Tegen een 34-jarige Arnhemmer die een jonge caissière betrok in zijn wanen en haar in september vorig jaar op haar werk bij een supermarkt in Presikhaaf aanviel, is vanmiddag voorwaardelijke tbs geëist. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De aan schizofrenie lijdende man begon in december 2017 het toen nog zeventienjarige slachtoffer te stalken. Hij dacht dat ze ene Naomi was die tussen hem en zijn vriendin kwam. Hij benaderde haar via Facebook, stuurde haar bedreigende en beledigende berichten en bedreigde haar ook in de supermarkt waar ze werkte.

Hij kwam in september vorig jaar opnieuw naar haar werk. De caissière, die de man helemaal niet kende, probeerde te vluchten voor hem. Hij schopte haar onderuit waarbij ze hard op de grond terechtkwam. De verdachte werd aangehouden en zit sindsdien vast.

Hij bood zijn excuses aan

Quote

Waarom ik? Waarom heeft hij dit gedaan?

Slachtoffer

Hij krijgt medicatie en bood op een zitting in maart zijn excuses aan. Het slachtoffer is desondanks nog steeds bang voor hem. Ze bleef vanmiddag tijdens de zitting achter het glas zitten en verzocht haar advocate haar verklaring voor te lezen.

Het gaat niet goed met haar. De beelden van de agressieve man blijven door haar hoofd spoken. Om zich veiliger te voelen heeft ze haar haarkleur veranderd en op haar werk draagt ze een andere naam op haar naamplaatje.

Ik weet niet wat me bezielde? 

Na het voorval bleef ze een paar weken thuis van haar werk en school en ze durft nog steeds niet alleen lopend de straat op. ,,Waarom ik? Waarom heeft hij dit gedaan?”, zegt ze in haar verklaring.

De verdachte reageerde dat hij het heel spijtig vindt. ,,Ik weet niet wat me bezielde.” Hij lijdt nog steeds aan psychoses. Hij heeft eerder onder invloed van wanen iemand gestalkt waarbij hij agressief werd. Toen werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Op een gegeven moment stopte hij zelf de ambulante behandeling die daarop volgde en ging het weer bergafwaarts.

Om te voorkomen dat het weer mis kan gaan, eiste de officier van justitie op advies van de deskundigen voorwaardelijke tbs. De man kan na het vonnis van de rechtbank meteen terecht in een kliniek. Na de behandeling daar zou hij nog een ambulante behandeling moeten ondergaan en begeleid moeten gaan wonen.

Verder eiste de officier een levenslang contactverbod met het slachtoffer.

Uitspraak: over twee weken.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigingen en straatroof in Zevenaar

    OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigin­gen en straatroof in Zevenaar

    ARNHEM/ ZEVENAAR - Oud zeer, nieuw zeer, opgekropte woede, ongeloof en toekomstplannen vlogen maandagochtend kriskras door de rechtszaal in Arnhem. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde daar 200 uur werkstraf, 300 dagen voorwaardelijke celstraf en 8 maanden enkelband eisen, vanwege bedreigingen en een vernieling bij zijn moeder in 2017 en een gewelddadige straatroof in maart 2018 op een jongeman in Zevenaar.