Volledig scherm
De huidige polikliniek van Rijnstate in Arnhem-Zuid gaat. © Erik van 't Hullenaar

VVD-wethouder overleeft kritisch debat over poli in Arnhem-Zuid

ARNHEM / ELST - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee hoeft zich niet gedetailleerd te verantwoorden voor wat hij heeft ondernomen om de polikliniek van ziekenhuis Rijnstate voor Arnhem-Zuid te behouden.   

Quote

Rijnstate wil ook het belang van Arn­hem-Zuid dienen

Roeland van der Zee, Wethouder Arnhem

De VVD-bestuurder kreeg woensdagavond in de vergadering van de gemeenteraad een motie van afkeuring van de SP aan zijn broek. De socialisten verwijten hem dat hij te weinig verantwoording aflegt voor wat hij heeft gedaan - of juist niet - om de sluiting van de poli te voorkomen en Rijnstate  er toe te bewegen geen nieuwe te openen in het buiten de stad gelegen Elst.  

Van der Zee bezweert dat hij zijn stinkende best heeft gedaan om de directie van Rijnstate op andere gedachten te brengen, maar dat deze een andere, door strategische motieven ingegeven afweging maakt. ,,Rijnstate wil ook het belang van Arnhem-Zuid dienen met de poli, alleen kijkt het ziekenhuis niet naar gemeentegrenzen maar naar het verzorgingsgebied, inclusief Arnhem-Zuid.” 

Voor fractievoorzitter Gerrie Elfrink van oppositiepartij SP is dat veelzeggend. ,,Hier praat de VVD-wethouder alsof hij de directeur van het ziekenhuis is.” 

Al leven ook bij andere partijen vraagtekens over de strijdvaardigheid van Van der Zee,  met alleen de steun van de PVV was de zware oorwassing die de SP hem wilde geven kansloos. Andere partijen vonden dat middel te zwaar.  

CWZ

Net zo min doeltreffend bleken pogingen van de SP, Arnhem Centraal en Arnhemse Ouderen Partij om langs andere weg een poliklinische voorziening in Arnhem-Zuid overeind te houden. De SP stelde voor te laten onderzoeken of een poli onder de vlag van de gemeente zou kunnen, Arnhem Centraal en AOP kwamen met de opmerkelijke suggestie om het Canisius Wilhelmina ZIekenhuis in Nijmegen of een andere partij te vragen de zaak in Arnhem-Zuid over te nemen. 

Het CWZ heeft al  een polikliniek in Oosterhout, op een steenworp afstand van Elst. Als Rijnstate daar naar toe gaat om zijn verzorgingsgebied te versterken, dan - zo redeneerde raadslid Lea Manders van Arnhem Centraal - kan de Nijmeegse concurrent dat ook in Arnhem-Zuid doen.  Wethouder Van der Zee acht dat weinig realistisch en de meerderheid van de raad gaat er ook niet in mee. 

Bereikbaarheid

Volledig scherm
Wethouder Roeland van der Zee © Gemeente Arnhem

Van de partijen die ook met leedwezen toezien hoe Rijnstate zijn poliklinische baken van Arnhem-Zuid naar Elst verzet, pleitten de PvdA en D66 woensdagavond nog eens voor een goede bereikbaarheid van de nieuwe vooirziening voor inwoners van Arnhem-Zuid. De VVD tekent daar bij aan dat de bereikbaarheid niet voor iedereen in Arnhem-Zuid per se minder wordt met een poli bij het NS-station in Elst. 

Met de fractie van de SP spant Arnhem Centraal zich al enige tijd in voor behoud van de poli voor het stadsdeel beneden de Rijn. Zo verzamelde de lokale partij 2500 handtekeningen onder een petitie, van Arnhemmers die het daar mee eens zijn. De zaak lijkt echter beklonken: de ziekenhuisdirectie en de gemeente Overbetuwe tekenden reeds een intentieverklaring die in de nieuwe poli in Elst moet resulteren.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement