Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © William Hoogteyling

Wat betekent stikstofuitspraak nou echt voor Gelderland? ‘Van koppeling met energieakkoord word ik moe’

ARNHEM/ NIJMEGEN - De Gelderse economie en klimaatambities zijn in gevaar nu een streep is gezet door het Nederlandse stikstofprogramma, zeggen gedeputeerden Peter Drenth en Jan van der Meer. Maar is dat eigenlijk wel zo? Drie uitspraken onder de loep.

Gedeputeerde Peter Drenth.
Volledig scherm
Gedeputeerde Peter Drenth. © De Gelderlander

De Nederlandse overheid startte in 2015 met het zogenoemde Programma Aanpak Stikstof (PAS) om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Tegelijkertijd was het dé manier om vergunningen te verlenen aan bedrijven die stikstof veroorzaken in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden. Dat gebeurde op basis van toekomstige besparingen, maar die blijken nu helemaal niet zo zeker te zijn. Daarom stelde de Raad van State onlangs dat het PAS niet deugt.

De uitspraak heeft ingrijpende gevolgen voor veehouderijen en bedrijventerreinen die bijvoorbeeld willen uitbreiden. Sterker nog, de consequenties zijn voor heel Gelderland groot, stellen gedeputeerden Drenth (landbouw en natuur) en Van der Meer (milieu en klimaat).

1. ‘Dit betekent een rem op alle economische activiteiten’.
Dat schrijft gedeputeerde Drenth in een brief aan Provinciale Staten. En de CDA’er heeft gelijk, zegt de Nijmeegse jurist Rachid Benhadi van Hekkelman advocaten en notarissen. ,,Als het gaat om economische ontwikkelingen, zet de uitspraak van de Raad van State daar inderdaad een rem op.’’

De bouw van een bedrijventerrein en het aanleggen van een weg; het wordt nu allemaal een stuk moeilijker, meldt Benhadi.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement