Drugsweb. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Drugsweb. Foto ter illustratie. © Fleur van den Bosch

Wie zijn De Kameel, Spider en Chico? Criminelen die voor tonnen aan drugs omzetten via IronChat

Ze hadden inpak- en productiehuizen voor drugs, reden rond in auto’s met dubbele bodems (ideaal voor smokkelwaar) en hielden hun eigen grenscontroles. En de politie kon weken met ze meelezen op IronChat.

‘Ik zit er pas een jaar bij, maar wat ik allemaal heb meegemaakt.’ ‘Kun je nagaan wat ik allemaal heb meegemaakt. Ik kan er een boek over schrijven. Een tv-serie van maken. Een hitserie, welteverstaan.’ 

Het is zomaar een greep uit een chatconversatie op IronChat, een versleutelde variant van WhatsApp die bijzonder in trek was bij criminelen.

Eind 2018 wist de politie het programma te kraken en kon zodoende wekenlang ongestoord meelezen met criminelen die praatten over drugstransporten, wapenhandel en witwaspraktijken met bitcoins.

Een groep mannen uit Oost-Nederland (wonend in Arnhem, Enschede en Emmen) viel daarbij op.

Quote

Zo’n slimme jongen die ervoor kiest te zwijgen, wat een onverstan­di­ge keuze

Ayden van Veen, officier van justitie
De kofferbak was tot aan de nok toe gevuld met drugs. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De kofferbak was tot aan de nok toe gevuld met drugs. Foto ter illustratie. © Bundespolizei Bad Bentheim

De Kameel

Onder illustere schuilnamen als ‘Spider’, ‘de Kameel’ en ‘Chico’ maakten ze afspraken over grootschalige handel in drugs. Ze hadden de beschikking over inpakhuizen en productiehuizen, reden rond in auto’s met dubbele bodems (ideaal voor smokkelwaar) en hielden hun eigen grenscontroles.

In een jaar tijd verdienden ze tonnen aan drugsgelden. Kortom, het waren geen kleine jongens. Dat de politie bij invallen in meerdere pakhuizen meer dan 100 kilo aan harddrugs aantrof, mag dan ook geen verrassing heten.

Maar wie zijn die mannen achter de chatnamen ‘Spider’, ‘de Kameel’ en ‘Chico’? Justitie denkt het te weten en liet zes verdachten afgelopen week voor het beklaagdenbankje van de rechtbank van Almelo verschijnen.

Een kameel. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een kameel. Foto ter illustratie. © DierenPark Amersfoort
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement