Hennepplant. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Hennepplant. Foto ter illustratie. © PersGroep

Wietbazen met kwekerijen in Deventer en Zutphen moeten bijna 17 miljoen terugbetalen

Drie Arnhemmers van 53, 49 en 42 jaar moeten ruim 16,7 miljoen euro illegale wietwinst terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had ruim 25 miljoen euro gevorderd. In totaal bestrafte de rechtbank afgelopen december 21 betrokkenen uit het zogeheten Fiorino-onderzoek. Zij kwamen uit Apeldoorn, Zutphen, Laag Zuthem, Arnhem, Duiven, Aalten en Doetinchem. 

Ze werden veroordeeld voor het runnen van de winkel, het bouwen van kwekerijen, het ontwerpen van installaties en schakelingen, het vervoeren of verzorgen van geld, planten en wiet. Ook werden mensen vervolgd voor het beschikbaar stellen van panden of het wegsluizen en witwassen van geld.

Kwekerijen in Deventer en Zutphen

De organisatie richtte kwekerijen op in Zutphen, Deventer, Epe, Biddinghuizen, Oosterbeek, Arnhem, Winterswijk, Duiven, Vianen en Wolfheze.

De drie verdachten werden 10 december veroordeeld tot 6, 6 en 5 jaar cel voor het professioneel opzetten van wietkwekerijen en voor illegale handel met de opbrengst daarvan.Ze werkten vanuit een destijds legale groothandel in wietkweekspullen op industrieterrein De Beemd in Velp.

Winst naar bendeleiders

Die grote winst ging vooral naar de drie Arnhemse bendeleiders, waarvan veel werd geïnvesteerd in onroerend goed in Turkije. De andere bendeleden en medeverdachten deelden slechts beperkt mee in de winst volgens de rechtbank. De 53-jarige moet ruim 7 miljoen betalen. De 49-jarige, tegenwoordig woonachtig in Spanje moet 6,2 miljoen euro terugbetalen en de 42-jarige Arnhemmer 3,3 miljoen. Een van de technische mannen van de organisatie, een 60-jarige uit Duiven, moet ruim 205.000 euro terugbetalen.

Hennepplant. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Hennepplant. Foto ter illustratie. © DG
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement