Volledig scherm
Cruiseschepen afgemeerd in de Nieuwe Haven. Er overwinteren meer dan 30 schepen in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Witte vloot overwintert steeds vaker aan Arnhemse kades

ARNHEM - Zij aan zij liggen ze deze winter afgemeerd in Arnhem, met welluidende namen als Crystal Debussy, Rhein Prinzessin, Excellence Countess en Rembrandt van Rijn. 

Dat laatste cruiseschip heeft Arnhem als thuishaven, maar andere schepen zijn van rederijen in Bazel (Zwitserland), Valetta (Malta) of Wiebelsheim (Duitsland).

De ‘witte vloot’ overwintert in Arnhem en wacht aan de rivierkade, maar vooral acht rijen dik in de Nieuwe Haven, op het voorjaar, als het nieuwe vaarseizoen begint. 

Ondertussen rijden handige mannen en vrouwen af en aan. Schilders, loodgieters, tot uit Oostenrijk komen ze naar hier om de schepen een winterse opknapbeurt te geven.

Er liggen momenteel meer dan dertig cruiseschepen in Arnhem en de havenmeester verbaast dat niks. Want de stad is de laatste jaren steeds meer in trek. In 2018 telde hij 87 ‘winterliggers’ en andere schepen die voor reparatie aanmeerden, vorig jaar waren dat er 128. De cijfers bevestigen de stijgende trend van de laatste jaren.

En ook in het seizoen doet de cruisevaart, dan mét passagiers, vaker Arnhem aan. In 2019 waren het er 685, inclusief dagpassagiersschepen. Het jaar ervoor bleef dat aantal nog steken op 652.