Volledig scherm
De Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem verkoopt het volledige bezit voor 28 miljoen euro aan RVG Real Estate. © ANP XTRA

Woningbouwvereniging in Arnhem doet complete bezit over aan vastgoedbedrijf

ARNHEM - De 180 huurhuizen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem worden overgenomen door een particulier vastgoedbedrijf. De leden van de vereniging, met huizen op de Braamberg en de Geitenkamp, hebben in een speciale ledenvergadering ingestemd met de verkoop aan RVG Real Estate.

Het vastgoedbedrijf betaalt 28 miljoen euro voor het bezit van de WBvA, die na bijna 100 jaar ophoudt te bestaan. De woningen zijn ooit door de gemeente Arnhem overgedaan aan de vereniging en de opbrengst van de verkoop komt daarom toe aan de gemeente. 

Huizen worden energielabel A

Volledig scherm
Huizen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem op de Braamberg. © Rolf Hensel

Die heeft echter bepaald dat het verkoopbedrag (minus af te lossen schulden en kosten) moet worden gestoken in het opknappen en verduurzamen van de huizen. RVG Real Estate heeft zich verplicht de huizen de komende jaren op te waarderen tot energielabel A. Voor die operatie en de renovatie blijft 18 miljoen van de betaalde 28 miljoen euro over.

Bij de verkoop zijn garanties afgesproken voor de zittende huurders. De woningen op de Geitenkamp blijven sociale huur, de huizen op de Braamberg kunnen op termijn worden verkocht, maar pas nadat ze zijn opgeknapt. Het is de bedoeling dat de gemeente Arnhem toeziet op het naleven van de afspraken die in het koopcontract worden vastgelegd.

Geen geld voor onderhoud

Het bestuur van de woningbouwvereniging zag zich genoodzaakt het volledige bezit te verkopen vanwege financiële moeilijkheden. Geld voor het hoognodige groot onderhoud ontbrak. Het huidige bestuur, begin 2018 aangetreden, wijst daarvoor naar voorgangers, die fraude en valsheid in geschrifte zouden hebben gepleegd. 

Van die feiten werd aangifte gedaan bij de politie. Een van de aanleidingen voor die aangifte was het ontbreken van drie jaar aan administratie. De politie vond tijdens een maandenlang durend onderzoek onvoldoende bewijs om tot vervolging over te gaan, oordeelde het Openbaar Ministerie recent.