Volledig scherm
Politie ter plaatse. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Zeven jaar cel voor brute roofoverval op 78-jarige vrouw in haar Arnhemse villa

ARNHEM – Een 27-jarige man uit Purmerend is dinsdag veroordeeld tot zeven jaar cel voor een gewelddadige gewapende roofoverval op een destijds 78-jarige vrouw in haar woning aan de Bakenbergseweg in Arnhem. De buit bedroeg twee ton aan sieraden en geld.

Het is drie jaar geleden dat de man en twee andere, onbekend gebleven overvallers naar Arnhem afreisden en de vrouw op klaarlichte dag in haar tuin overvielen. De mannen waren al eerder op voorverkenning bij de villa geweest om te kijken hoe ze het beste de beveiligde woning binnen konden komen.

Gemaskerde mannen

Geconfronteerd met twee gemaskerde mannen in haar tuin, probeerde de vrouw nog te doen alsof ze niet alleen was door naar iemand in de woning te roepen. De overvallers trapten er niet in. Ze sleurden de vrouw naar binnen, eisten geld, zetten een pistool op haar hoofd, mishandelden haar, knepen haar keel dicht en bedreigden haar.

De vrouw wees de mannen op haar nachtkastje met de mededeling dat daar iets te halen viel. Op die manier wist ze bij de knop te komen waarmee ze de politie kon alarmeren. Uiteindelijk troffen agenten haar aan in de kelder waar de overvallers haar hadden opgesloten.

Hevig aangeslagen

Het was de vrouw nog wel gelukt de gezichtsbedekking van een van de overvallers naar beneden te trekken. Droevige ogen en een eivormig hoofd. Aldus beschreef ze de overvaller bij de politie. Een omschrijving die past bij de man uit Purmerend. 

Omdat de vrouw hevig aangeslagen was door de overval hebben ze haar niet met de verdachte willen confronteren. Maar de zaak is door het lange onderzoek lang blijven liggen en de vrouw heeft in de tussentijd verschillende behandelingen gevolgd. Met als resultaat dat ze drie weken geleden op de zitting verscheen en de verdachte meteen herkende als de man die zoveel geweld tegen haar gebruikte tijdens de overval.

Kwetsbaar

Op een overval staat doorgaans vijf jaar cel. De rechtbank kwam tot een hogere straf, omdat het een kwetsbaar slachtoffer betrof tegen wie zeer veel geweld werd gebruikt, maar ook omdat de overval professioneel was opgezet en de overvaller al een flink strafblad met geweld en inbraken had.

De overvaller moet de vrouw de waarde van de buit terugbetalen, zeventienduizend euro smartengeld, plus andere onkosten: ruim 230.000 euro in totaal.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement