De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan.
Volledig scherm
De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan. © EPA

6 miljoen voor iconische Aston Martin van James Bond met snufjes uit de film

De Aston Martin DB5, de iconische auto van superspion James Bond, is op een veiling in Monterey (Californië) voor 6,4 miljoen dollar (omgerekend 5,75 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Veilinghuis Sotheby's had de waarde van de sportwagen op zo'n 4 miljoen dollar geschat.

De auto was het vervoersmiddel van Bond onder meer in de film Goldfinger uit 1964, hoewel dit exemplaar nooit gebruikt werd tijdens de opnames. De DB5 is uitgerust met allerlei speciale snufjes om de geheim agent te helpen, zoals een schietstoel, roterende nummerplaten, een mechanisme dat ‘spijkers’ laat vallen op de weg, een uitschuifbaar scherm om kogels mee af te weren en twee machinegeweren die uit de voorste lampjes tevoorschijn kunnen komen. 

De machinegeweren zitten verstopt achter de lichten.
Volledig scherm
De machinegeweren zitten verstopt achter de lichten. © AP

Opvallend: die functies zijn nog intact, zij het niet zo effectief als in de film. Zo schieten de machinegeweren geen kogels af, maar kunnen ze wel het geluid van een geweerschot nabootsen. Ondanks de speciale aanpassingen mag de auto overigens wel degelijk de weg op. 

Bond-acteur Sean Connery, die de rol van 007 speelde in Goldfinger, is enthousiast over de auto. ,,Deze DB5-modellen zijn fantastisch", zegt hij in een statement van Sotheby's. ,,Ik heb laatst zelf nog een hele mooie gekocht."

Volledig scherm
© AP
In de deur zat een telefoon verstopt.
Volledig scherm
In de deur zat een telefoon verstopt. © AP
Een gadget om banden van een ander voertuig aan flarden te snijden.
Volledig scherm
Een gadget om banden van een ander voertuig aan flarden te snijden. © AP
Roterende nummerplaten: kies tussen Britse, Zwitserse en Franse platen.
Volledig scherm
Roterende nummerplaten: kies tussen Britse, Zwitserse en Franse platen. © AP
De ‘gadget box’ om alle snufjes te bedienen.
Volledig scherm
De ‘gadget box’ om alle snufjes te bedienen. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Spijkers om de banden van achterliggers te verwoesten.
Volledig scherm
Spijkers om de banden van achterliggers te verwoesten. © AP
Het uitschuifbare kogelwerende scherm is versierd met enkele kogelgaten.
Volledig scherm
Het uitschuifbare kogelwerende scherm is versierd met enkele kogelgaten. © AP
  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.