Volledig scherm
© J. Berlage-Veldhuizen

Aantal ‘snelweglopers’ is verdubbeld, vooral op de A58 is het vaak prijs

Het aantal wandelaars, fietsers of bestuurders van invalidenwagens dat onbedoeld op de snelweg belandt, is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Noteerde Rijkswaterstaat in 2014 nog circa 1400 gevallen, afgelopen jaar waren dat er ruim 3000. Opvallend vaak is het raak op de Brabantse snelwegen. Dit blijkt uit onderzoek van Local Focus.

Met name op de A58 tussen Tilburg en knooppunt Sint-Annabosch komen veel mensen ongeoorloofd op de A58 terecht. Tussen 1 januari 2014 en 31 december 2018 belandden 318 mensen op dit stuk rijksweg. Ook de A2 bij Eindhoven is een hotspot. Hier kwamen 197 mensen op de snelweg terecht. Op de A2 tussen Eindhoven en Weert belandden 304 mensen onbedoeld op het wegdek waar auto’s voorbij razen.

Deze zogeheten ‘snelweglopers’ komen om heel uiteenlopende redenen op de rijbaan terecht. Volgens Rijkswaterstaat gaat het vaak om automobilisten met pech of een lege tank. De organisatie denkt dat toenemende verkeersdrukte mogelijk ook een rol speelt. Daarnaast zijn gevallen bekend van verwarde personen die op de snelweg lopen, en toeristen die door hun routeplanner met de fiets de snelweg op zijn gestuurd.

Exacte cijfers over ongelukken met ‘snelweglopers’ worden niet bijgehouden. Ongevaarlijk is het zeker niet. Vorig jaar overleed een 16-jarige jongen uit Molenschot nadat hij met de fiets op de A27 bij Bavel was beland. 

Het is verboden om op de snelweg of vluchtstrook te lopen. Voetgangers kunnen een boete van 110 euro verwachten, fietsers en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen een van 150 euro.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.