Automobilisten krijgen waarschuwingssysteem voor ambulances
met videoDe overheid gaat samenwerken met de leveranciers van navigatiesystemen en autofabrikanten om automobilisten beter te waarschuwen voor politieauto's, brandweerwagens of ambulances die met spoed onderweg zijn. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is Nederland het eerste Europese land dat een dergelijke samenwerking realiseert.
De app van Flitsmeister nam de afgelopen jaren al het voortouw met een dergelijke service en dit bedrijf is nu ook een van de partners in het project. De gebruikers van de navigatie van de ANWB, Be-Mobile (waar Flitsmeister onderdeel van is), Hyundai, Kia, Inrix en TomTom zullen binnenkort de nieuwe dienst, in samenwerking met de overheid, ervaren: hun auto of app zal waarschuwen als een voertuig met zwaailicht en sirene nadert.
Er wordt gemeld welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit nog alleen voor ambulances, later dit jaar ook voor andere hulpverleningsvoertuigen. Inmiddels zijn zo'n 80 procent van de ambulances in Nederland met de benodigde technologie uitgerust. Het systeem werkt als volgt: een ambulance die een spoedrit gaat maken, geeft automatisch zijn gps-coördinaten door aan een centrale die de data vervolgens naar de navigatiebedrijven doorstuurt. Omdat het navigatiesysteem ook precies weet waar de gebruiker zich bevindt, kan de waarschuwing worden gegeven.
Vanmiddag is minister Harbers aanwezig bij de start van het project in Utrecht. Gehoopt wordt dat de komende tijd meer bedrijven zich bij het initiatief, met de naam Safety Priority Services (SPS), zullen aansluiten. ,,Inmiddels gebruikt 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg. Daarnaast blijkt uit proefprojecten dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid‘’, aldus Harbers. ,,Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen.”
Het systeem zal uiteindelijk niet alleen voor spoedvoertuigen waarschuwen, maar ook voor spookrijders, de staart van een file (waar onoplettende automobilisten soms op knallen), obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, weginspecteurs van Rijkswaterstaat die langs de weg staan, ongevallen, afgesloten rijstroken (rood kruis), een glad wegdek of weersomstandigheden die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen.
Schoolzones mijden
De automobilist kan via de nieuwe dienst ook informatie krijgen over bijvoorbeeld de geldende maximale snelheid. Op termijn wordt gekeken of het routeadvies van de navigatiediensten rekening kan houden met mogelijk verkeersonveilige situaties, zodat bijvoorbeeld schoolzones gemeden kunnen worden.
Het waarschuwingssysteem zal vanaf 2025 wettelijk verplicht worden in Europa. In de huidige samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat beheerd wordt door de overheid.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit kost te hard rijden in het buitenland
Net terug van vakantie en dan valt er een envelop in de bus: een bekeuring wegens te hard rijden in het buitenland. Welkom thuis! Wat kost een snelheidsovertreding in de populaire vakantielanden? Autoweek zocht het uit. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom wordt in tunnels het licht gedimd?’
‘Waarom dimt de rijbaanverlichting in het laatste gedeelte van tunnels, zoals in de Schipholtunnel?’, vraagt lezer Nico Stokman in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik merk dat automobilisten hierdoor soms anders gaan reageren en bijvoorbeeld voorzichtig gaan remmen.’ -
Dit zit er in en achter de flitsauto’s van de politie
De meeste bekeuringen door mobiele radarcontroles worden gegenereerd door grijze Volkswagen Transporter-busjes, maar er zijn meer manieren om hardrijders te beboeten. AutoWeek onderzocht wat er achter - en in - de flitsauto’s van de politie zit. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
PREMIUM
Kritiek op hippe, elektrische deelscooter groeit: ‘Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn’
De hippe, stille, elektrische deelscooters beloofden een duurzame groene wereld, maar inmiddels tikte de reclamewaakhond de bedrijven op de vingers en blijken ze toch meer CO2 uit te stoten dan gedacht. ,,Bedrijven doen zich duurzamer voor dan ze zijn, net als Shell met zijn CO2-neutrale benzine. Onzin.’’ -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMNS
Schreeuwend tekort aan buschauffeurs, collega’s uit Oost-Europa springen bij
Door een gebrek aan buschauffeurs kan de NS al maandenlang onvoldoende vervangend vervoer regelen bij werkzaamheden aan het spoor. Om de tekorten op te vangen worden onder meer chauffeurs uit Oost-Europa ingezet. ,,Door corona zijn we de flexibele schil kwijtgeraakt.”