Volledig scherm
Navya shuttle. © REUTERS

Autonome bus rijdt voetganger aan in Wenen, experiment ook in Parijs gestopt

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is donderdag een autonoom rijdende bus tegen een voetganger gereden. Tegelijkertijd werd bekend dat in Parijs wordt gestopt met de service. Beide zaken staan los van elkaar.

De autonome Navya-bus reed in Wenen met een snelheid van 12 kilometer per uur tegen een 30-jarige vrouw op. Ze heeft geen ernstige verwondingen overgehouden aan het incident, maar de test met de busjes is wel tijdelijk stopgezet in afwachting van onderzoek naar de oorzaak van de botsing. 

Er vinden in meer steden pilots plaats met autonome busjes. Wenen startte begin juni met een test met twee zelfrijdende busjes op de openbare weg. In Parijs werd al in juli 2017 gestart met de autonome Navya-busjes, maar daar is de dienst dit weekend om een heel andere reden gestopt.

Lees verder onder de video

De shuttle, met Lidar-sensoren, was niet in staat om zelfstandig en correct alle drukte op het plein waar het busje werd ingezet te verwerken. Er moest dus permanent personeel aan boord zitten om botsingen te voorkomen met voetgangers, fietsers of andere zwakke weggebruikers. Bovendien was zijn operationele snelheid gelijk aan die van een voetganger.

De autonome shuttle Navya wordt in andere Europese steden gebruikt, maar ook in Las Vegas in de VS en in België in Han-sur-Lesse en Waterloo op toeristische plekken, maar altijd met de aanwezigheid van een noodbestuurder. Ook in Nederland is de weg onlangs vrijgemaakt voor testen met zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Is een zelfrijdende auto verantwoordelijk voor een ongeluk? Dr. Merel Moorman (Universiteit van Tilburg) geeft antwoord op deze vraag in dit college:

  1. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.