Volledig scherm
Het interieur van de Tesla Model S. © Tesla

‘Autopilot van Tesla herkent honden als voetgangers en wijkt uit voor eenden’

De software die de automodellen van Tesla deels zelfstandig laat rijden, herkent honden als voetgangers en blijkt in staat om overstekende eenden te omzeilen. Dat stellen Amerikaanse eigenaren van de auto’s sinds de nieuwste update van de ‘autopilot’.

Tesla voert regelmatig vernieuwingen door aan de Model 3, Model S en Model X. Dat doet de Amerikaanse autofabrikant op afstand door middel van zogenoemde over-the-air-updates. Hiermee houdt het merk de systemen in de auto’s bij de tijd en verbetert het bijvoorbeeld de Autopilot. Dat systeem, waarmee een Tesla zichzelf deels kan besturen door middel van camera’s, radarsensoren en slimme software, heeft er sinds de meest recente update een opmerkelijke eigenschap bij.

Een Amerikaanse gebruiker van een Tesla stelde namelijk vast dat zijn auto honden aanziet voor voetgangers. Uit analyse van de data uit het Autopilot-systeem blijkt dat de software de vorm van de viervoeter herkent, waarna de auto het dier kwalificeert als voetganger. Hierdoor zal de Tesla op dezelfde manier reageren als bij mensen; mocht de hond de weg oplopen, dan remt de auto om een botsing te voorkomen.

Volledig scherm
De technologie in een Tesla ziet een hond aan voor een voetganger. © Screenshot Twitter

Overigens beschikken andere automerken over vergelijkbare herkenningstechnologie: zo levert Volvo (dat in thuisland Zweden te maken heeft met immense elanden die de wegen oversteken) een radarsysteem met ‘Large Animal Detection’, dat op een soortgelijke manier remt voor grote dieren. Vooralsnog maakt dit systeem geen onderscheid tussen honden en andere dieren.

Uitwijken voor eenden

Een andere Tesla-rijder ontdekte dat de verbeterde Autopilot niet alleen ingrijpt bij honden. Op Twitter is het filmpje te zien waar een Model 3 – met ingeschakelde stuurhulp – over een landweg rijdt. Terwijl de auto een lange bocht neemt, herkent de auto een groep eenden die de weg op loopt. Het systeem twijfelt geen moment en wijkt zelfstandig uit om de dieren te ontwijken, waarna de Model 3 zijn weg zonder schade (en zonder aangereden vogels) kan vervolgen. Zie ook de video onderaan deze pagina.

Volledig scherm
Screenshot: de groep eenden vlak voordat de Tesla uitwijkt © Screenshot Youtube

Hoewel de technologie in zelfrijdende auto’s duidelijk steeds geavanceerder wordt, klinkt er al lange tijd kritiek op de autonome systemen die merken als Tesla (maar ook andere technologiebedrijven zoals Uber, Google’s dochterbedrijf Waymo en het Amerikaanse Lyft) gebruiken in hun auto’s. De afgelopen jaren ging de technologie regelmatig in de fout, soms zelfs met dodelijke afloop. Mede hierdoor zijn volledig zelfstandigrijdende voertuigen verboden op de openbare weg. Volgens Tesla-baas Elon Musk is het echter een kwestie van tijd voordat zijn automerk met modellen op de markt komt waarbij de bestuurder niet meer hoeft in te grijpen.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto                  

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”