Brandgevaar bij meer dan 100.000 auto's van VW, Audi, Seat en Skoda
Het Duitse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in samenwerking met de autofabrikanten Audi, Cupra, Seat, Skoda en VW een terugroepactie op touw gezet voor maximaal 111.321 auto's.
Volgens de fabrikanten kan brand ontstaan door een onvoldoende solide bevestiging van de kunststof motorafdekking onder de motorkap. Deze kan bij bepaalde voertuigen loslaten en in contact komen met hete oppervlakken in de motorruimte.
Smeltend afdekmateriaal
Volgens het ministerie en de fabrikanten van de Volkswagengroep bestaat de kans dat het afdekmateriaal smelt, waarna dit gesmolten materiaal in contact kan komen met zeer hete oppervlakken, zoals bijvoorbeeld de uitlaatturbo. Hierdoor kan brand in de motorruimte ontstaan. Bij de terugroepactie wordt de kap uit voorzorg verwijderd. Er zijn tot nu toe 16 incidenten gemeld met materiële schade en/of persoonlijk letsel.
Volgens de VW-groep zijn wereldwijd mogelijk 111.321 voertuigen betrokken, waarvan ongeveer de helft in Duitsland. In Nederland zou het gaan om minder dan 200 auto's in totaal. Bij Audi gaat het wereldwijd om 6320 auto's van de TT- en Q3-serie uit de jaren 2020 tot 2022. Bij Cupra gaat het om 30.467 voertuigen van de Ateca-, Formentor- en Leon-modellen uit de productieperiode 2021-2022.
Merendeel bij Volkswagen
Bij Seat gaat het wereldwijd om 798 voertuigen van het Tarraco-model uit de productieperiode 2021-2022 en bij Skoda om 15.636 voertuigen van de Kodiaq-, Octavia- en Superb-modellen uit de productieperiode 2020 tot 2022. Bij VW worden wereldwijd 58.100 voertuigen van de modellen Arteon, Golf, Tiguan, T-Roc en Passat uit de productieperiode 2020 tot 2022 teruggeroepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste e-fatbikes
-
Elektrische auto's en hybrides opeens brandgevaarlijk: wat is er aan de hand?
BMW, Ford en Hyundai roepen in Europa vele tienduizenden elektrische en semi-elektrische auto’s terug vanwege brandgevaar. De accu’s kunnen spontaan in brand vliegen tijdens het opladen of tijdens het rijden. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
Mercedes waarschuwt 800.000 klanten wegens brandgevaar: ‘Laat je auto staan’
-
-
-
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
De snelste auto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de 2 miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,82 seconden. -
auto-expert1
Een reservebril in je auto: is dat verplicht?
Wie een bril of contactlenzen draagt, heeft niet altijd een reserve-exemplaar daarvan in de auto liggen. In hoeverre ben je daar eigenlijk toe verplicht, vraagt lezer Bert Boshoven zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.