Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Crashtests met levende biggen leiden tot woede bij dierenbeschermers

Chinese wetenschappers die veiligheidsgordels testten hebben zich veel woede op de hals gehaald nadat dierenrechtenorganisatie PETA bekendmaakte dat ze levende varkens gebruikten voor crashtests. 

Bij de tests werden vijftien varkens vastgebonden voor simulaties van een ongeval bij 48 km/u. Zeven dieren overleden onmiddellijk na de klap. De dieren kregen 24 uur voor de tests geen voedsel en water. Ze liepen schaafwonden, kneuzingen, scheuren, bloedingen en breuken op, zo staat in het rapport te lezen. ‘Alle dieren liepen verscheidene verwondingen op. De longen waren het vaakst beschadigd, daarna de milt en de lever.’

De varkens werden ingezet om botsingen van 6-jarige kinderen in kinderstoeltjes te simuleren. Zachary Toliver van PETA noemde de tests ‘wreed’ en ‘niet te rechtvaardigen’. ,,Ondanks het bestaan ​​van geavanceerde proefdiervrije modellen blijven onderzoekers bange dieren in autostoelen vastzetten om ze tegen een muur te laten botsen’’, zei hij.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

,,Varkens gaan niet uit zichzelf in autostoelen zitten’’, aldus Toliver. ,,Hun anatomie is ook heel anders dan die van mensen, dus de gegevens die worden verkregen uit deze gruwelijke dierexperimenten zijn niet van toepassing op slachtoffers van auto-ongevallen. Autobedrijven hebben jaren geleden al ontdekt dat dit soort experimenten waardeloos is en ons niets vertellen over een menselijke ervaring bij een auto-ongeluk.‘’

De wetenschappers bleven erbij dat ze de Amerikaanse richtlijnen voor het gebruik van proefdieren hadden gevolgd en zeiden dat hun onderzoek was goedgekeurd door een ethische commissie. Na de tests voerden experts gedetailleerde onderzoeken uit om precies te bepalen hoe de varkens gewond raakten of gedood waren. 

Varkens en andere dieren werden eerder gebruikt in crashtests in de Verenigde Staten, maar de praktijk werd beëindigd in de jaren 90 nadat PETA protesten organiseerde in Amerika. General Motors kondigde in 1993 het einde van dierproeven aan. Het bedrijf gaf toe dat het in de tien jaar daarvoor duizenden honden, konijnen, varkens, fretten, ratten en muizen in zijn laboratoria had gebruikt.

Waarschuwing: onderstaande foto's kunnen als schokkend worden ervaren. 

Opname van het moment van impact.
Volledig scherm
Opname van het moment van impact. © Quiolin Wang
Varkens als crashtest-dummy.
Volledig scherm
Varkens als crashtest-dummy. © Quiolin Wang
Een van de overleden varkens na de test.
Volledig scherm
Een van de overleden varkens na de test. © Quiolin Wang
  1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

    ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.