Volledig scherm
© iStock

'Cruiseschepen nog steeds mega-vervuilend'

In de hele wereld is er één cruiseschip dat niet op vervuilende stookolie vaart. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Duitse natuurorganisatie NABU. Zelfs bij de nieuwste schepen doen scheepsbouwers niets om de uitstoot te verlagen.

NABU, de Naturschutzbund Deutschland, maakt elk jaar een lijst van de meest en de minst vervuilende cruiseschepen, zo meldt website Deingenieur.nl. Dit jaar controleerden ze er 76, waarvan er maar één min of meer positief uit de bus kwam. NABU denkt dat dit niet gaat veranderen, tenzij havensteden actie ondernemen. 

Noorwegen heeft cruiseschepen verboden in de buurt van bepaalde fjorden te varen. De Duitse natuurorganisatie hoopt dat meer landen en steden zo'n gebiedsverbod gaan opleggen, om de cruisemaatschappijen en scheepsbouwers te dwingen tot verandering.

Cruiseschepen zijn volgens de NABU zeer vervuilend. Een twee weken durende cruise op een gemiddeld cruiseschip zorgt volgens de bond evenveel CO2 als een retourtje Amsterdam-San Francisco met het vliegtuig. Daarnaast leveren cruiseschepen veel luchtvervuiling op door het verbranden van stookolie; ook qua fijnstof en NOx zijn de schepen veel viezer dan vliegtuigen.

  1. Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou
    Oproep

    Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou

    Veel ouderen staan voor de uitdaging. Voor sommigen is t appeltje eitje maar veel ouderen geeft het stress. Want niemand wil z’n auto, zelfstandigheid en vrijheid kwijt. Wij zijn op zoek naar oudere mensen die net hun rijexamen hebben afgelegd, al dan niet met goed gevolg of ouderen die binnenkort op moeten. Wilt u met ons (Magazine) praten en mogen we u fotograferen? Meld u dan mét telefoonnummer op magazine@dpgmedia.nl.