Volledig scherm
© REUTERS

‘Cruiseschepen stoten tien keer meer schadelijke stoffen uit dan alle auto’s in Europa’

Commerciële cruiseschepen behoren tot de grootste vervuilers van deze planeet. Het Amerikaanse bedrijf Carnival spant de kroon. Alleen deze cruisemaatschappij stootte in 2017 al bijna tien keer meer zwaveloxiden uit rond de kust van Europa dan alle 260 miljoen Europese auto's samen.

Dat blijkt uit een studie van de denktank Transport & Environment die vorige week werd gepubliceerd. Het gaat hierbij om de uitstoot van schadelijke zwaveloxiden (SOx): gassen die longkanker en zure regen kunnen veroorzaken. Volgens Transport & Environment stootten alle 203 cruiseschepen die in 2017 in de Europese wateren opereerden in totaal 62 kiloton zwaveloxiden (SOx) uit. In dezelfde periode bedroegen de emissies van Europa’s 260 miljoen geregistreerde voertuigen ‘slechts’ 3,2 kiloton, zo blijkt uit de studie. 

47 schepen die worden geëxploiteerd door de firma Carnival Cruise Lines en haar dochterondernemingen stootten samen alleen al tien keer zoveel zwaveloxiden uit als alle 260 miljoen Europese auto’s samen. De steden die het zwaarst hebben te lijden onder de uitstoot van cruiseschepen zijn Palma de Mallorca, Barcelona en Venetië.

Carnival ligt al langer onder vuur vanwege illegale dumping van olieachtige substanties en het overboord zetten van plastic en ander afval. Het bedrijf kreeg voor dergelijke vergrijpen eerder al een boete van 40 miljoen dollar en recentelijk nog eens 20 miljoen dollar. Carnival ontkent tegenover Fast Company dat het iets fout doet en meent dat de methodologie van de nieuwe studie onwetenschappelijk is.

Emissies van cruiseschepen en auto's.
Volledig scherm
Emissies van cruiseschepen en auto's. © Transport & Environment
Top 10 van meest vervuilende cruisemaatschappijen
Volledig scherm
Top 10 van meest vervuilende cruisemaatschappijen © Transport & Environment