Volledig scherm
© Renault

Dacia komt volgend jaar met elektrische budgetauto

Het Roemeense Dacia, dat veel succes oogst met zijn budgetvriendelijke auto’s op Renault-basis, heeft onlangs aangekondigd dat het volgend jaar een versie van de Chinese Renault K-ZE op de markt brengt, met een prijskaartje van ongeveer 15.000 euro.

Tijdens de bekendmaking van zijn financiële resultaten heeft de Renault-groep voor het eerst bevestigd wat al een tijdje in de lucht hing: de komst van een ‘betaalbare’ elektrische stadsauto. Die moet een goedkoper alternatief bieden voor de Volkswagen-drieling Seat Mii Electric, Skoda Citigo E iV en Volkswagen e-Up!, ultracompacte stadswagentjes met een rijbereik van 260 kilometer en een prijskaartje vanaf 21.500 euro. 

Volledig scherm
© Renault

Binnen de Renault-groep zullen klanten kunnen kiezen uit een elektrische Renault Twingo Z.E., die technisch identiek zal zijn aan de smart EQ fortwo, of een gloednieuw Dacia-model dat gebaseerd is op de Renault K-ZE (foto boven), een Chinese EV met een accupakket van 26,8 kWh en een actieradius van 250 kilometer. Later volgt ook nog een bijkomend elektrisch model op het nieuwe CMF-platform, waarop onder meer de Renault Clio en Captur gebouwd worden.

Volledig scherm
© Groupe Renault
  1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

    ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.