Volledig scherm
De JCB Fastrac Two mag zich de snelste trekker ter wereld noemen. © JCB

Dit is de snelste trekker ter wereld

Tijd is geld, ook in de landbouw. Dus maakten ze er bij de Britse trekker-fabrikant JCB een erezaak van om de snelste tractor ter wereld te ontwikkelen. Het resultaat is de machtige JCB Fastrac Two.

Met een topsnelheid van maar liefst 218,72 km/u, die hij haalde op de luchthaven van Elvington in het Britse York, kan de Fastrac Two zich de snelste trekker ter wereld noemen. Het record is inmiddels bevestigd door Guiness World Records.

Daarmee doet de Fastrac Two het een stuk beter dan ... de JCB Fastrac One, zijn voorganger die het vorige record in juni vestigde (166 km/u). De Fastrac Two onderscheidt zich van zijn broer door een nog gestroomlijnder koetswerk, voor minder luchtweerstand, en een gewicht dat 10 procent lager ligt. Dat is nogal een prestatie voor een voertuig dat al gauw 5 ton weegt. JCB riep de hulp in van onder andere het Formule 1-team van Williams Advanced Engineering.

Volledig scherm
En hoe krijg je zo'n gevaarte op hoge snelheid afgeremd? Met een remparachute! © JCB

Benieuwd naar de recordpoging van dit 1000 pk en 2500 Nm sterke gevaarte? Hieronder kan je een video  van de recordpoging bekijken, inclusief het afremmen met een parachute!

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”