Kleine wijzigingen aan de vernieuwde VW California
Volledig scherm
Kleine wijzigingen aan de vernieuwde VW California © Volkswagen

Dit is waarom de nieuwe Volkswagen California bijna niet vernieuwd is

Volkswagen heeft de California vernieuwd. De compacte kampeerauto, gemaakt op basis van de eveneens vernieuwde VW Transporter, is echter alleen op hele kleine punten aangepast. En daar heeft het merk een goede reden voor.

De California is en was namelijk een enorm succes. Van alle compacte bestelwagens die zijn omgebouwd tot camper, is deze Volkswagen overal ter wereld de best verkochte auto in zijn klasse. ‘Never change a winning team’, moet VW gedacht hebben. De vernieuwingen aan de T6.1 (de zesde generatie, met de eerste update) mogen klein zijn, er is toch aardig wat over te vertellen.

De VW California T6.1
Volledig scherm
De VW California T6.1 © Volkswagen

Ten eerste is de California aan de buitenkant licht opgefrist. Zo krijgt de camper een bredere grille en een andere voorbumper, die meer gelijkenissen vertoont met onder meer de Volkswagens Touareg en T-Cross. Deze veranderingen kreeg de ‘normale’ Transporter overigens recent ook. Verder zijn de koplampen voortaan voorzien van led-technologie. Optioneel is de kampeerversie nog altijd te verkrijgen met tweekleurige metallic lak, een knipoog naar de eerste Transporter die in de sixties erg populair was bij hippies.

Aan de binnenkant kun je de California voortaan krijgen met een volledig digitaal dashboard, terwijl ook de aanraakschermen van onder meer de navigatie zijn vernieuwd. In het ‘leefgedeelte’ beschikt de camper (die maximaal plaats biedt aan vier personen) tegenwoordig over slimmer gevormde kastjes, andere vering onder de matrassen en opnieuw ontworpen zonsverduistering. Slimme zaken zoals stoeltjes in de achterklep en een hefbaar dak zijn ook nog altijd aanwezig.

De vorm van de kastjes werd aangepast
Volledig scherm
De vorm van de kastjes werd aangepast © Volkswagen
In de achterklep zitten campingstoeltjes verstopt
Volledig scherm
In de achterklep zitten campingstoeltjes verstopt © Volkswagen

Meer hulpsystemen

Op technisch vlak introduceert Volkswagen een vernieuwde versie van de 2.0 TDI-dieselmotor, die nu ook aan de strengste uitstooteisen voldoet. Bovendien beschikt de California voortaan over een elektrische stuurbekrachtiging; daarmee kan de auto zelfstandig tussen de lijnen op het wegdek blijven, zelf in- en uitparkeren en zelfs kleine stuurcorrecties uitvoeren bij heftige zijwind.

Dat maakt de California net weer wat moderner en beter bij de tijd, maar in de basis blijft dit nog altijd vooral een handige, compacte camper. Eentje die trouwens niet goedkoop is; de huidige California kost minimaal 60.000 euro, bij de vernieuwde versie zullen die prijzen naar verwachting niet dalen.

De VW California T6.1
Volledig scherm
De VW California T6.1 © Volkswagen
De VW California T6.1
Volledig scherm
De VW California T6.1 © Volkswagen
De VW California T6.1
Volledig scherm
De VW California T6.1 © Volkswagen
De VW California T6.1
Volledig scherm
De VW California T6.1 © Volkswagen
  1. ‘Waarom zit er geen instructieboekje bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Waarom zit er geen instructie­boek­je bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’

    ,,Bij aflevering van mijn nieuwe Ford Fiesta Titanium werden alle ‘toeters en bellen’ in de auto uitgelegd. Thuisgekomen was ik meer dan de helft vergeten en wilde via het instructieboekje alles nazien. Maar helaas: geen boekje. Dealer gebeld: dit wordt niet meer meegeleverd en alles is via internet te achterhalen. Er wordt blijkbaar niet meer aan de oudere automobilisten gedacht en een instructieboekje van €26,50 meeleveren is blijkbaar te duur”, aldus lezer Sonja Doorschodt.