Uitklapbaar tot in het oneindige: de Scarabane caravan
Volledig scherm
Uitklapbaar tot in het oneindige: de Scarabane caravan © Green Cat Technologies

Dit slimme mobiele vakantiehuis wekt energie op

In de toekomst gaan we niet meer met een sleurhut, maar met een zelfvoorzienend huis op wielen op vakantie. Tenminste als het aan het Franse bedrijf sCarabane ligt. Eenmaal opgezet, is hun product zo groot als een compacte woning. De caravan draait mee met de zon en wekt zelfs energie op. 

De sCarabane, die meer te vergelijken is met een stacaravan, werd op de Düsseldorf Caravan Salon gepresenteerd. Op het eerste gezicht lijkt het een bekend, een beetje uit de kluiten gewassen, exemplaar. Naar wens wordt het echter uitgebreid tot een compleet (vakantie)huis. Klapdaken en uitschuifdelen zijn er altijd geweest in de caravanwereld, maar de sCarabane is van de buitencategorie en volgens het Duitse opinieblad Stern meer te vergelijken met een modulaire bouwkeet.

Binnen biedt de sCarabane veel ruimte. Er is een grote slaapkamer, een ruimte voor kinderen of gasten, een grote keuken en een badkamer. De eettafel kan worden omgebouwd tot een ander tweepersoonsbed.
Volledig scherm
Binnen biedt de sCarabane veel ruimte. Er is een grote slaapkamer, een ruimte voor kinderen of gasten, een grote keuken en een badkamer. De eettafel kan worden omgebouwd tot een ander tweepersoonsbed. © Green Cat Technologies

Zonne-energie

Het verschil: de sCarabane is met een lengte van 7,8 meter wendbaarder en je hebt geen groot rijbewijs nodig om hem te verplaatsen. Ook het opzetten van de caravan gaat anders dan normaal. De sCarabane wordt niet gewoon geparkeerd, maar op een ronde metalen ring geplaatst. Daardoor kan-ie meedraaien met de zon. Het installatieproces kan je volgens het bedrijf in je eentje binnen een half uur voltooien.

Aparte kamers, licht en luxe karakteriseren het interieur
Volledig scherm
Aparte kamers, licht en luxe karakteriseren het interieur © Green Cat Technologies

Zelfvoorzienend

Door het gebruik van groene technologie is de sCarabane grotendeels zelfvoorzienend. Daarom draait het ding ook met het zonlicht mee. Voor het opwekken van elektriciteit maakt de caravan gebruik van zonnepanelen en een extra windturbine. Water wordt ook verwarmd door zonne-energie. Maar fabrikant Green Cat wijst erop dat de mate van zelfvoorzienend aanbod afhankelijk is van de omgeving, het weer en de gewoonten van de bewoners.

Of je het mobiele vakantiehuis (met een gewicht van 2,5 ton) komende zomer al tegenkomt lijkt nog niet echt het geval. Tot nu toe zijn er alleen prototypes te koop. De prijzen daarvan variëren van 50.000 tot 350.000 euro. 

Zo ziet de sCarabane eruit in opgevouwen toestand
Volledig scherm
Zo ziet de sCarabane eruit in opgevouwen toestand © Green Cat Technologies
  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”