Volledig scherm

Dit zijn de vijf grootste ergernissen in het verkeer

Van bumperklevers tot langzame rijders en van snelheidsduivels tot onnodig linksrijden: Nederlanders ergeren zich groen en geel achter het stuur. De grootste ergernissen vormen smartphones en bumperklevers.

Vrouwen ergeren zich vaker dan mannen aan het smartphonegebruik van automobilisten, zo blijkt uit onderzoek van online verzekeraar Allsecur. Ron Adams, Brand Manager bij Allsecur, licht toe: ,,In de afgelopen jaren is het aantal smartphones in Nederland explosief toegenomen, ook in het verkeer. Dit wordt een steeds grotere bron van irritatie. Zo stond deze ergernis in 2015 nog op een achtste plaats en werd door slechts 13 procent van de Nederlandse automobilisten genoemd als een van de grootste ergernissen in het verkeer. Vorig jaar is de smartphone gestegen naar een tweede positie met 49 procent en nu is hij de nummer één ergernis met 53 procent.”

Het is volgens de onderzoekers opvallend dat mannen aangeven zich aanzienlijk vaker te ergeren aan linksrijders dan vrouwen. Ook zijn langzame rijders net iets vaker een doorn in het oog bij mannen dan bij vrouwen. Aan de andere kant storen vrouwen zich weer net iets meer aan snelheidsduivels op de weg dan mannen.

Top zes ergernissen

Smartphonegebruik (53%)

Bumperklevers (46%)

Linksrijders (26%)

Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)

Snelheidsduivels (23%)

Langzame rijders (19%)

Afleiding op de weg

Het onderzoek van Allsecur richtte zich ook op oorzaken waardoor mensen worden afgeleid in het verkeer. Dit is de top vijf daarvan:

Andere weggebruikers (39%)

Slaperigheid achter het stuur (27%)

Smartphone (21%)

Kinderen in de auto (17%)

Werk aan de weg (17%)

(De respondenten hebben een top drie aangegeven, waardoor de opstelsom van de percentages hoger uitvalt dan 100 procent.)

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.