Volledig scherm
© EPA

Duitse justitie klaagt voormalig VW-baas aan om sjoemelschandaal

De Duitse justitie heeft voormalig topman Martin Winterkorn van Volkswagen aangeklaagd vanwege zijn rol in het dieselschandaal. Winterkorn wordt samen met vier andere (ex-)leidinggevenden ernstige fraude en schending van mededingingsregels ten laste gelegd. 

Volgens de aanklagers wist de 71-jarige Winterkorn al sinds mei 2014 van het gesjoemel met de uitstootwaarden bij 's werelds grootste autofabrikant. Miljoenen auto’s kwamen zo veel schoner uit tests dan dat ze in werkelijkheid waren. Winterkorn beweerde altijd dat hij pas kort voordat het schandaal naar buiten kwam op de hoogte was gebracht. 

De oud-topman, die van 2007 tot 2015 aan het roer stond, wordt er nu van verdacht informatie doelbewust achter te hebben gehouden. Hij heeft ook al een aanklacht aan zijn broek hangen van Amerikaanse autoriteiten. De zaak heeft het bedrijf vele miljarden aan onder meer boetes en schikkingen gekost.

De andere vier personen die worden aangeklaagd vervulden ook leidinggevende functies bij Volkswagen. Hun identiteit is niet bekendgemaakt. De vijf hangen celstraffen van zes maanden tot tien jaar boven het hoofd. Ook moeten zij bonussen tot 11 miljoen euro terugbetalen.