Eerste dronebedrijf ter wereld bezorgt pakketjes in de gehele stad

Het Amerikaanse bedrijf Wing bezorgt snacks en producten voor de gezondheidszorg aan inwoners van Christiansburg in de staat Virginia. Het is daarmee de eerste commerciële droneservice ter wereld.

Eerder dit jaar werd Wing een van de eerste drone-exploitanten die door de Federal Aviation Administration werd gecertificeerd als een commerciële luchtvaartmaatschappij, Hierdoor kan het goederen leveren aan mensen die kilometers ver weg wonen en niet in het gezichtsveld van de drone-exploitant.

Een video geplaatst door Wing toont een ouder echtpaar en een gezin met jonge kinderen, die hun smartphone gebruiken om een bestelling te plaatsen. Vervolgens zien we een werknemer die de items in een kartonnen doos plaatst. De doos wordt vervolgens bevestigd aan een gele haak die in de lucht bungelt; de camera zoomt uit en we zien hoe de doos naar boven wordt getrokken in de richting van de zwevende drone.

Beperkte mobiliteit

De drone vliegt door de stad en deponeert uiteindelijk de dozen in de tuin van de wachtende klanten. Het bejaarde echtpaar krijgt verband, terwijl het gezin snacks krijgt. Het bedrijf hoopt met de drones het aantal voertuigen op de weg te verminderen en presenteert zichzelf ook als een bezorgservice voor mensen met beperkte mobiliteitsopties. Wing belooft binnen enkele minuten na het plaatsen van de bestellingen te leveren in aangewezen ‘afleverzones’. Er worden geen bijkomende kosten gerekend voor de leveringen, aldus een woordvoerder.

De eerste commerciële droneservice ter wereld is operationeel
Volledig scherm
De eerste commerciële droneservice ter wereld is operationeel © Wing
  1. ‘Waarom zit er geen instructieboekje bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Waarom zit er geen instructie­boek­je bij mijn nieuwe Ford Fiesta?’

    ,,Bij aflevering van mijn nieuwe Ford Fiesta Titanium werden alle ‘toeters en bellen’ in de auto uitgelegd. Thuisgekomen was ik meer dan de helft vergeten en wilde via het instructieboekje alles nazien. Maar helaas: geen boekje. Dealer gebeld: dit wordt niet meer meegeleverd en alles is via internet te achterhalen. Er wordt blijkbaar niet meer aan de oudere automobilisten gedacht en een instructieboekje van €26,50 meeleveren is blijkbaar te duur”, aldus lezer Sonja Doorschodt.