Eigenaar worden van je private-leaseauto: zo werkt het
Is het einde van de contractperiode van een private-leaseauto in zicht, dan kan het interessant zijn om hem te kopen. Geen maandelijkse betaling meer, maar gewoon privébezit: niet de leasemaatschappij, maar jij bent de eigenaar. Autoweek zocht uit waarom je dat zou doen en hoe het werkt.
Nederlandse consumenten zijn de afgelopen jaren massaal in private-leaseauto's gestapt. Logisch, want met zo’n contract weten ze precies waar ze aan toe zijn. De maandelijkse kosten zijn helder en stabiel en zodra het contract afloopt, lever je de auto gewoon weer bij de leasemaatschappij in. Geen stress over de afschrijving, geen gedoe over inruil en je hoeft niet met je auto de boer op om hem te verkopen.
Maar er zitten ook nadelen aan private lease. Vorige maand kwam daar een nieuw, zwaarwegend nadeel bij. Het contract wordt gemeld aan het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat ziet het contract als een soort lening; je bent immers verplicht elke maand een bepaald bedrag te betalen. En dat heeft invloed op je kredietwaardigheid. Kortgezegd, jouw private-leaseauto kan ertoe leiden dat je een minder hoge hypotheek op je koophuis krijgt.
Het is een van de redenen waarom het misschien slimmer is om aan het einde van de contractperiode niet langer voor private lease te kiezen. Je kunt dan natuurlijk gewoon weer zelf een auto aanschaffen, nieuw of gebruikt, maar je kunt er op dat moment ook voor kiezen om juist de leaseauto die je kent, te kopen.
Meestal staat de leasemaatschappij het toe dat je de private-leaseauto aan het einde van het contract overneemt. Sommige leasemaatschappijen komen zelfs op eigen initiatief met een voorstel. Mocht je overname overwegen, ga er dan wel op tijd mee aan de slag. Je moet immers de leaseauto uiterlijk op de laatste werkdag binnen de contractperiode inleveren.
Voor- en nadelen
Het heeft een aantal voordelen om de private-leaseauto waarin jij hebt gereden over te nemen van de leasemaatschappij. Je kent na jarenlang gebruik alle plussen en minnen van die auto. Bovendien ben je bekend met de geschiedenis ervan. De gehele geschiedenis zelfs, als het destijds om een gloednieuwe auto ging. Je bent bekend met eventuele problemen of mankementen en je weet hoe ermee is gereden. Ook weet je in hoeverre de auto correct is onderhouden. Garagekosten zijn immers standaard inbegrepen in de leaseprijs. Je bent ervan verzekerd dat de auto altijd de benodigde beurten en reparaties heeft gehad.
Nadelen van zo'n overname zijn er ook. Private lease ontzorgt de consument. Kies je voor een auto in eigen bezit, dan heb je niet langer een vast, duidelijk maandbedrag voor de autokosten. Zaken als wegenbelasting, verzekering, onderhoud en pechhulp zal je voortaan weer zelf moeten regelen. Schrale troost: dit kan voordeliger zijn dan het maandtarief dat je in een private-leaseconstructie moet betalen.
Besluit je inderdaad om de private-leaseauto over te nemen van de leasemaatschappij? Let er dan in elk geval op dat je niet te veel betaalt. De auto zal worden gewaardeerd als een occasion van twaalf tot zestig maanden oud, afhankelijk van het contract. Dit geeft je de mogelijkheid om te kijken of de leasemaatschappij je een goed voorstel heeft gedaan, want je kunt de aankoopprijs eenvoudig vergelijken met de prijzen van soortgelijke auto’s op de markt. Kijk bijvoorbeeld op een groot occasionplatform als Gaspedaal.nl. Ook kan je met een zogenaamde kentekencheck op bijvoorbeeld de website van Autoweek zien hoeveel jouw auto waard is.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom jouw gebruikte auto nu wellicht meer waard is dan toen je 'm kocht
Gebruikte auto’s zijn flink duurder dan een jaar geleden. Het is zelfs mogelijk dat je jouw huidige auto nu met winst kunt verkopen. Overwaarde, in navolging van de huizenmarkt: is het tijd om te handelen? -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Red Bull gaat eigen supersportwagen bouwen, er is alleen één probleem
Red Bull gaat 50 supersportwagens bouwen die ruim 5 miljoen euro per stuk moeten kosten. Er zit alleen één nadeeltje aan de auto: je mag er niet de openbare weg mee op. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
26
Rekeningrijden: dit gaat het je ongeveer kosten
De kans dat we in 2030 per gereden kilometer gaan betalen is groot. Een eerste berekening toont wat deze kilometerheffing grofweg gaat kosten.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo krijg je subsidie op een elektrische auto
Om het kopen of het privé leasen van een elektrische auto te stimuleren geeft de overheid subsidie bij de aanschaf daarvan. Maar hoe krijg je die subsidie op je elektrische auto en hoeveel is het? -
Zelfs bij Ferrari gaan de heilige huisjes om: deze ‘gevreesde’ modellen komen eraan
De beroemde sportwagenfabrikant Ferrari komt met auto’s die de wenkbrauwen van veel liefhebbers laten fronsen. Zo werkt het Italiaanse merk aan een SUV en is er zelfs een elektrische Ferrari onderweg. Is er dan niets meer heilig?