Europese dieselauto’s stoten te veel stikstof uit
Veel dieselauto’s in Europa stoten te hoge hoeveelheden stikstof uit. Dat blijkt uit een overkoepelende beoordeling van testen en onderzoeken van de afgelopen jaren, die is uitgevoerd door de Amerikaanse ngo International Council on Clean Transportation (ICCT).
De beoordeling komt nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie de definitie van een verboden manipulatie-instrument verduidelijkte, en zo de deur opende voor het vermoeden dat veel meer voertuigen zo’n instrument aan boord hebben.
Volgens de studie werden in zeker 77 procent van de tests op dieselauto’s in Europa verdachte niveaus van stikstofuitstoot vastgesteld, ,,wat wijst op het waarschijnlijke gebruik van een verboden manipulatie-instrument”.
Extreme uitstoot
Van de 1.400 tests die in gecontroleerde omgevingen werden uitgevoerd onder overheidstoezicht overschreed 85 procent van de tests op Euro 5-voertuigen en 77 procent van de tests op Euro 6-voertuigen de drempel voor verdachte emissies, aldus het ICCT. In overheidsproeven die in werkelijke omstandigheden werden uitgevoerd, lagen de percentages ongeveer even hoog.
Extreme uitstoot van stikstofoxide werd vastgesteld bij 40 procent van de tests, ,,wat aangeeft dat een verboden manipulatie-intrument bijna zeker aanwezig is”.
In enkele recente uitspraken verduidelijkte de EU-rechtbank de definitie van zo'n instrument. Het gebruik ervan wordt beperkt tot ,,alleen wanneer er onmiddellijk gevaar voor schade” is.
Recht op schadevergoeding
In een arrest van dinsdag oordeelde het Hof dat wie een voertuig heeft gekocht dat is uitgerust met verboden manipulatiesoftware, het recht heeft op schadevergoeding van de autofabrikant wanneer hij of zij hierdoor schade heeft geleden. Volgens het Hof zijn voertuigfabrikanten de koper verplicht een certificaat van overeenstemming af te geven. Dat document geeft de koper zekerheid dat het voertuig op het moment van fabricage voldeed aan alle regels. Het biedt de koper dus bescherming tegen een fabrikant die zijn verplichting niet nakomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM
Beloning voor automobilist die zich netjes aan de snelheid houdt: sympathiek idee, maar werkt het?
Om inwoners te stimuleren niet te hard te rijden, stelt Alphen voor om een ‘snelheidsmeterspaarpot’ te introduceren. Het idee: er wordt een bedrag gespaard wanneer een automobilist een bepaald punt passeert binnen de maximum snelheid. De vraag is of het werkt.Alphen aan den Rijn -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
Een powernap na je werk om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt, een overnachting tijdens een vakantierit, of de stoel achterover omdat je bang bent dat je te veel gedronken hebt na een feestje: het lijkt soms een goed idee. Maar mag het eigenlijk wel, slapen in je auto?
-
auto-expert
Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging
-
-
-
PREMIUMautotest
Opel Astra Sports Tourer getest: ruim en handig, maar niet de beste
Ondanks de stortvloed aan SUV’s is in Nederland de stationwagon nog altijd springlevend. Vaak biedt die meer bagageruimte dan een even grote SUV. Terecht dat Opel van zijn nieuwste Astra opnieuw een stationwagon introduceert. Onze autoredactie heeft hem getest. -
auto-expert
Mag je in de VS wel met zo’n grote, zware camper rijden?
Nederlandse toeristen belanden tijdens hun vakantie in de Verenigde Staten nogal eens in een grote, zware camper. Maar mag je daar met je Nederlandse rijbewijs voor personenauto's wel in rijden, vraagt lezer Adrie van der Helm zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.