Frankrijk is alweer klaar met trajectcontroles
In België neemt het aantal trajectcontroles sterk toe, maar in Frankrijk zijn ze er alweer klaar mee. De officiële reden is dat ze te duur zijn in onderhoud, maar dat is volgens een Franse belangenclub van automobilisten niet de werkelijke reden.
Frankrijk gaat zijn trajectcontroles geleidelijk ontmantelen, zo melden Franse media. De eerste exemplaren verschenen in 2012 langs Franse snelwegen, maar de apparaten, die de gemiddelde snelheid van een voertuig tussen twee punten berekenen, zouden volgens de Franse verkeersveiligheidsorganisatie Sécurité Routière te duur zijn in onderhoud.
‘Slechts’ 5000 bekeuringen per jaar
De geringe winstgevendheid van deze in totaal honderd trajectcontroles zou hier niets mee te maken hebben, aldus Sécurité Routière. Wel is zeker dat de trajectcontroles een stuk minder bekeuringen genereren. Namelijk ‘slechts’ 5000 per jaar per trajectcontrole, tegenover 14.000 per jaar voor klassieke radarsystemen.
Automobilistenorganisatie
Dat lijkt te pleiten voor meer trajectcontroles. Immers: ze doen hun werk goed, want er rijden op die plekken veel minder mensen te snel. Keerzijde is echter dat ze hierdoor de schatkist van de overheid minder vullen. En precies dat laatste schiet de Franse automobilistenorganisatie 40 millions d’automobilistes in het verkeerde keelgat. Ze genereren gewoon niet genoeg geld met verkeersboetes”, zegt Philippe Nozière, voorzitter van de vereniging.
Nieuwe generatie radars
In een persbericht beschuldigt de organisatie de Franse overheid ervan dat de doelstelling van nul ongevallen voor de overheid minder belangrijk is dan het genereren van inkomsten. De Franse autoriteiten gaan de trajectcontroles vervangen door vaste radars van een nieuwe generatie, die meerdere overtredingen tegelijk kunnen registreren en beboeten, en die ook al in België staan.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
met video
Belgische politicus rijdt rond met James Bond kentekenplaat
Het Belgische Kamerlid Michael Freilich heeft zijn auto voorzien van een draaiende kentekenplaat. Op die manier kan hij zelf kiezen wanneer hij rondrijdt met zijn zogenaamde ‘P-plaat’ voor parlementsleden, of met een gewone nummerplaat. Opvallend genoeg is de installatie waarschijnlijk legaal. -
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
auto-expert2
Mag je rechts inhalen op een uitvoegstrook?
Op de weg mag je in principe nooit rechts inhalen, maar er zijn uitzonderingen. Hoe zit dat eigenlijk als je op een uitvoegstrook rijdt, vraagt lezer H. de Groot zich af. Auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUMautotest
Test Audi Q8 e-tron: de pionier verliest zijn voorsprong
De vernieuwde Audi e-tron heet voortaan Q8 e-tron en moet met de nodige updates opboksen tegen concurrenten die in de basis nieuwer zijn. De elektrische SUV is aangenaam ruim en stil, maar onder het strakke uiterlijk – inclusief ‘lichtwaterval’ – beginnen de jaren te tellen. Onze autoredactie heeft hem getest. -
PREMIUM
Flits-apps in Duitsland nu ook verboden voor passagiers en dit is de boete
In Duitsland is een bijrijder beboet door de rechtbank voor het aan hebben staan van flitssignaleringen. Dat is belangrijk nieuws voor wintersporters die via Duitsland naar Oostenrijk vertrekken, want tot voor kort moesten alleen bestuurders deze signalering uitzetten.