Volledig scherm
© RV

Gaat zo’n kleine turbomotor korter mee?

Vraag & AntwoordBij aankoop van een andere auto twijfel ik tussen een atmosferische motor, dus zonder turbo, of een motor mét turbo. Een atmosferisch blok van 1,6 liter vormt na 120.000 kilometer nog steeds geen probleem, maar hoe zit dat met zo’n kleine 1,2 liter turbomotor? -George Quist

Kleine turbomotoren, dé trend van de afgelopen jaren, blijken inderdaad kwetsbaarder op langere termijn. Fijn dat ze relatief zuinig en schoon zijn, maar ze gaan in de regel niet zo lang mee als atmosferische motoren. Experts luidden onlangs de noodklok in het vakblad AMT. De meest geconstateerde problemen betreffen problemen met hoofdlagers, vooral bij diesels vanwege het hoge koppel. Ook de krukassen en andere onderdelen van deze motoren zijn fragiel.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publiekslieveling van autorijdend Nederland?
    Interview

    Wordt dit de nieuwe Kadett, ooit dé publieks­lie­ve­ling van autorij­dend Nederland?

    Opel gaat een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van het Franse PSA. Ruim 35 jaar lang was Opel de favoriet van de Nederlandse automobilist, maar in 2004 kwam daar een eind aan. Keren de tijden van de Kadett, de publiekslieveling van weleer, terug? ,,Ik denk dat we met onze elektrische auto's in Nederland inderdaad weer nummer één kunnen worden’’, zegt topman Michael Lohscheller.