Lotus Esprit duikboot van James Bond.
Volledig scherm
Lotus Esprit duikboot van James Bond. © Albert R. Broccoli

Gekocht voor 100 dollar, verkocht voor één miljoen: deze ‘auto’ was de inspiratie voor de Tesla Truck

De Lotus Esprit, de hoekige sportwagen uit de jaren 70, vormde volgens Tesla-topman Elon Musk de inspiratie voor de elektrische cybertruck van Tesla. Elon Musk heeft er zelf ook een: de duikboot-Esprit uit de James Bond-film ‘The Spy Who Loved Me’ uit 1977. 

De Lotus Esprit werd beroemd omdat dit model in 1977 dienstdeed als Bond-auto die onder water kan duiken en raketten kan lanceren. Deze specifieke scène zou zoveel indruk op Musk hebben gemaakt dat hij besloot dat het ontwerp van de cybertruck van Tesla gebaseerd moest zijn op deze cultauto. 

De auto als 'straatmodel'.
Volledig scherm
De auto als 'straatmodel'. © Dreamstime

Elon Musk had de James Bond-auto al in 2013 gekocht voor bijna één miljoen dollar. Maar de manier waarop de vorige eigenaars de auto vonden, is misschien wel het meest spectaculaire onderdeel van het hele verhaal. Want na het filmoptreden raakte de onderzee-Esprit al snel in de vergetelheid. Veertien jaar lang was het film-rekwisiet onvindbaar, totdat het model werd ontdekt door een stel uit Long Island, New York. Ze ontdekten de auto toen ze deelnamen aan veilingen voor opslagruimten waarvan de huur niet werd betaald.

In 1989 kregen ze de inhoud van de garagebox onder ogen. Destijds moest je blind bieden. Het echtpaar had geen idee wat voor voertuig het witte ding was. Ze hadden nog nooit een James Bond-film gezien en wisten zich geen raad met de sportwagen, mét propellers en vinnen, maar zonder banden. Op de terugweg werden ze al geattendeerd op de geschiedenis van het voertuig door medeweggebruikers die het ding op de aanhanger zagen liggen.

De duikboot-Lotus.
Volledig scherm
De duikboot-Lotus. © Dreamstime

Thuis keek het tweetal de betreffende James Bond-film en realiseerde zich dat ze iets bijzonders in handen had. Ze hebben de Lotus oppervlakkig gerepareerd en af ​​en toe tentoongesteld, totdat ze hem in 2013 bij RM Sotheby’s veilden. Daar sloeg Elon Musk toe. Naar verluidt betaalde hij $ 997.000 voor de auto. In de presentatie van de Cybertrucks noemde Musk zijn aankoop met het hoekige ontwerp de inspiratie voor het uiterlijk van Tesla’s nieuwe Cybertruck.

 1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.
 2. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”