Volledig scherm
PREMIUM
Professor Bert van Wee © gratis

Hoogleraar: ‘Scanauto’s worden nog véél populairder, zeker in steden boven de 100.000 inwoners’

Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee verwacht dat scanauto's die boetes uitdelen ‘nog véél populairder worden, zeker in steden boven de 100.000 inwoners’.  De professor van de TU Delft beschrijft dé drie voordelen van de rijdende boetemachines. 

1. Auto’s sneller gecontroleerd, dus bekeuren goedkoper

,,Je kunt veel meer auto’s per uur controleren, dus het beboeten wordt goedkoper’’, betoogt Bert van Wee. Dat beaamt de gemeente Amsterdam. ,,Bij een gemiddelde doorstroming van het verkeer, kan een scanauto ongeveer 1200 scans in een uur maken,’’ licht woordvoerder Marten Grupstra toe. Handmatig kentekens invoeren op een draagbaar apparaatje, levert volgens de hoofdstad ‘ongeveer 70 controles per uur op’. ,,Scannen met een auto geeft dus ruim zeventien keer zo veel gecontroleerde kentekens’’, rekent de gemeentewoordvoerder voor. Vooral daardoor schoot ook het aantal naheffingen in de Brabantse plaats Tilburg omhoog. Met handmatige controle werden gemiddeld 1560 bekeuringen per maand uitgedeeld, in het eerste kwartaal waren dit er zo’n 4700. Een verdrievoudiging.

  1. Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou
    Oproep

    Rijexamen doen op hoge leeftijd? Wij zijn op zoek naar jou

    Veel ouderen staan voor de uitdaging. Voor sommigen is t appeltje eitje maar veel ouderen geeft het stress. Want niemand wil z’n auto, zelfstandigheid en vrijheid kwijt. Wij zijn op zoek naar oudere mensen die net hun rijexamen hebben afgelegd, al dan niet met goed gevolg of ouderen die binnenkort op moeten. Wilt u met ons (Magazine) praten en mogen we u fotograferen? Meld u dan mét telefoonnummer op magazine@dpgmedia.nl.