De Audi A8.
Volledig scherm
De Audi A8. © Autoland Van den Brug

In deze auto rijd je als koning Willem-Alexander, en hij is te koop

Een prototype van de aangepaste Audi A8 van koning Willem-Alexander staat te koop op AutoTrack. Voor nog geen 75.000 euro ex btw beschik je over een letterlijk en figuurlijk roya(a)l voertuig.

Van de verlengde Audi zijn slechts twee exemplaren gebouwd door de firma Remetz Executive. Dit Nederlandse bedrijf is ook bekend van onder meer de Tesla stationwagons. De Audi uit 2013 is het eerste model dat als voorbeeld heeft gediend voor de auto van de koning, meldt de verkoper. De basis  werd gevormd door een Audi A8  L 4.2 TDI Quattro met vrijwel alle opties. Vervolgens is de auto met nog eens 45 centimeter verlengd tot 5,27 meter en voorzien van een groot aantal extra opties, zoals een koelbox, digitale tv, massagestoelen, multimedia-schermen, privacyglas en een raam dat je desgewenst afsluit van de chauffeur.

Audi A8
Volledig scherm
Audi A8 © Autoland Van den Brug

De Audi is vrijwel identiek aan die van koning Willem-Alexander. Er staan wel iets meer kilometers op de teller van dit exemplaar: dik 420.000 zelfs. Maar, zo stelt de dealer: dit zijn vooral lange afstand-kilometers. De auto kreeg naar verluidt pas bij 253.000 voor het eerst nieuwe remblokken. Bovendien is net als bij Willem-Alexander gekozen voor een nagenoeg onverslijtbare 4,2 liter grote achtcilinder diesel. 

Het interieur van de Audi A8.
Volledig scherm
Het interieur van de Audi A8. © Autoland Van den Brug

De auto staat via occasionportal AutoTrack te koop bij Autoland van den Brug in Drachten en was volgens het blad Quote eigendom van voormalig Quote 500-lid Romke Kooyenga. Hij verkoopt de auto naar eigen zeggen omdat zijn broer, vriend en chauffeur Berend Kooyenga ernstig ziek is. Uit respect voor zijn broer wil Romke niet met een andere chauffeur in dezelfde auto blijven rijden.

In deze video uit 2013 presenteert Remetz de in Lisse omgebouwde Audi  A8 L