Is benzine straks goedkoper dan diesel? In België is het al bijna zover
De benzineprijzen en dieselprijzen in België kruipen steeds meer naar elkaar toe: het officiële prijsverschil aan de pomp is amper 9 eurocent. Begin deze week was er zelfs sprake van een unicum: benzine was bij enkele pompen goedkoper dan diesel. Maken we straks in Nederland hetzelfde mee?
Dat de dieselrijder per definitie goedkoper uit is aan de pomp dan een benzinerijder, lijkt in België bijna verleden tijd. Volgens de laatste cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie en de Belgische Petroleum Federatie lag de prijs van diesel niet eerder zo dicht bij de prijs van benzine als nu.
Diesel noteert 1.389 euro/liter tegen 1.423 euro/liter benzine. Bij enkele plaatselijke pompstations bij onze zuiderburen dook de prijs van benzine zelfs even onder die van diesel. Zo was er maandagavond bij de Makro in Sint-Pieters-Leeuw - nabij Brussel – eventjes een verschil te zien van 0.004. Expert en energieanalist Omer Coekaerts houdt het op plaatselijke kortingen en stelt dat er geen sprake is van een algemene tendens. Althans, nog niet. Zijn inschatting is dat het op termijn goedkoper zal zijn om benzine te tanken dan diesel.
Gaan we in Nederland ook die kant op? Expert Paul van Selms van consumentenplatform UnitedConsumers ziet het hier niet zo snel gebeuren. Zijn belangrijkste argument: Belgische autoriteiten hebben er in 2015 heel bewust uit milieuoogpunt voor gekozen om diesel duurder te maken en benzine goedkoper. ,,Uiteindelijk moet beide brandstoffen hetzelfde geprijsd zijn,” licht Van Selms toe. ,,Dit betekent dat diesel daar steeds duurder wordt en benzine juist goedkoper. Tegelijkertijd met de verhoging van dieselaccijns is daar de heffing op benzine verlaagd.”
Hierachter gaat een vrij complex systeem schuil, waarmee de accijnzen worden bepaald, het zogeheten cliquetsysteem. Dit houdt in dat als de overheid maximumprijzen voor brandstof verlaagt, een verhoging van de accijns (op diesel) kan plaatsvinden.
Lonend
In Nederland kennen we zo’n systeem niet en dat leidt er in elk geval toe dat het prijsverschil voor wat betreft diesel tussen België en Nederland steeds kleiner wordt. Oftewel: het loont minder voor de Nederlandse dieselrijder om even om te rijden naar een pomp over de grens. Het verschil tussen diesel aan de pomp in Nederland en België is nu nog maar 3 procent.
De actuele brandstofprijzen van UnitedConsumers laten zien dat in Nederland - in tegenstelling tot in België - de prijs van benzine en diesel de afgelopen jaren niet dichter bij elkaar zijn komen te liggen. De afstand is bij ons al jaren ongeveer gelijk.
Of dit op termijn verandert, hangt volgens de ANWB sterk af van wat de overheid besluit. ,,De vraag die zij moet beantwoorden, is wat we willen we met ons toekomstig wagenpark. Het besluit om dieselgebruik te ontmoedigen of juist andere maatregelen te nemen, is hoe dan ook een politiek besluit. De invulling kan vervolgens op allerlei manieren, het systeem dat de Belgen hanteren is een van die opties."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Profvoetballers, dj's en influencers zijn kind aan huis bij dit bedrijf: ‘Wij maken de dikste auto's nóg dikker’
Roze remblokken op een Range Rover, een sterrenhemel in een Rolls Royce of een full body kit op een Lamborghini: bij Absolute Motors kan álles. Profvoetballers, dj’s en influencers zijn kind aan huis bij het Ridderkerkse bedrijf. ,,Wij maken de dikste auto’s nóg dikker.” -
Het aller-aller-allerfijnste voor de fietser? Een vrijliggend fietspad
Opvallend: er komen meer fietsers om in het verkeer dan automobilisten. En de drukte op het fietspad neemt alleen maar toe. Wat maakt het leven fijn voor fietsers? -
Ik ga op fietsvakantie en neem mee: een lege fietstas
We zijn een fietsminnend volk, logisch dat ‘we’ massaal op fietsvakantie gaan. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wat moet er mee, en wat vooral niet? Fietsvakantie-autoriteit Eric Schuijt pleit vooral voor een ontspannen voorbereiding. ‘Neem ook eens een lege fietstas mee.’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
met video
A2 besmeurd met 33 ton room na botsing tussen vrachtwagen en bestelbus, één zwaargewonde
Bij een ongeval op de A2 bij Den Bosch is een bestelbus achterop een vrachtwagen gebotst. De bestuurder van de bestelbus, een 34-jarige man uit Eindhoven, is zwaargewond geraakt. Door de botsing is de vrachtwagen met 33 ton room leeggelopen over de snelweg. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Gelekt: dit is de nieuwe BMW M4 CSL
De BMW M4 CSL zou morgen pas officieel worden onthuld, maar circuleert nu al op internet. Ook Autoweek publiceert er al over.