Volledig scherm
© Shutterstock

Kan ik mijn start-stopsysteem uitschakelen?

Mijn auto heeft een start-stopsysteem en dat vind ik vooral in de eco-stand erg gevaarlijk. De motor slaat soms te snel af en op dat moment stopt ook de stuurbekrachtiging. Is er een mogelijkheid het systeem permanent uit te zetten? -Cees Damen

Alles in de elektronica is uit te schakelen; met een goede monteur is het waarschijnlijk zo geregeld. Maar formeel mag dit niet. Uw auto heeft namelijk een typegoedkeuring waarin ook de uitlaatgas-waarden zijn vastgelegd. Schakelt u het systeem permanent uit, dan is de motor minder zuinig en schoon. Die ingreep is illegaal, ook al omdat de belasting op de oorspronkelijke cijfers is gebaseerd.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
    VRAAG & ANTWOORD

    Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

    Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)