Koper gebruikte auto beter beschermd: voortaan een jaar garantie
Kopers van gebruikte auto's zijn voortaan beter beschermd dankzij een wettelijk vastgelegde garantie van minimaal een jaar. Wanneer er binnen die termijn iets kapot gaat, moet de verkoper bewijzen dat het probleem pas na de koop is ontstaan.
Voorheen gold voor gebruikte auto's een standaard garantietermijn van een half jaar. Dat wordt nu dus een jaar, al zijn er nog wel enkele beperkende voorwaarden. De garantie geldt bijvoorbeeld niet wanneer je een tweedehands auto koopt van een particuliere verkoper.
Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de koopovereenkomst. Aan de hand daarvan mag de koper volgens de wet aannemen dat de auto op een bepaalde wijze functioneert. Staat er bijvoorbeeld duidelijk in dat de airconditioning niet werkt of de remblokken bijna aan vervanging toe zijn, dan kan de koper hier later niet op terugkomen. Meer details over de nieuwe regeling staan op deze infopagina van occasionsite AutoTrack.nl.
Aankoopkeuring
De Europese conformiteitsregels (‘wettelijke garantie’ in de volksmond) schreven al eerder voor dat een gekocht product moet doen wat je er redelijkerwijs van mag verwachten. Bij tweedehands auto’s ligt dat soms best ingewikkeld. Zaken als prijs, bouwjaar, kilometerstand, verkopende partij (dealer of particulier), informatie van de verkoper en informatie op de koopovereenkomst zijn factoren die hierin meespelen. Het kan ook nodig zijn om extra onderzoek te doen via een aankoopkeuring. Daarmee wordt precies duidelijk wat de conditie van de auto is.
Ook caravans en motoren
De verlengde garantietermijn is het gevolg van Europese regelgeving. Het bijbehorende wetsvoorstel moest eerst door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar sinds deze week is de wettelijke garantie een feit. De verlenging geldt overigens voor alle soorten consumentenproducten, dus ook voor caravans, fietsen en motoren.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
Opgelapt autowrak in de verkoop: autohandelaar opnieuw veroordeeld
Vlak voordat ze hun ‘nieuwe’ tweedehands auto kochten, was de Hyundai i20 van een Nijmeegs stel nog een wrak. De opgeknapte auto was zelfs total loss. Dat kregen de eigenaren vorig jaar te horen toen ze de vorige eigenaar belden, nadat de motor het had begeven op de snelweg. -
PREMIUM
Duits autowrak wordt vaak opgelapt en hier verkocht als ‘keurige occasion’
De handel in tweedehands auto’s is in de coronajaren naar recordhoogte gestegen. Steeds vaker worden wagens uit het buitenland gehaald. Wat er na of voor invoer gebeurt, is echter niet altijd pluis. Roos (28) uit Nijmegen weet er alles van. ,,Uit het niets viel op de snelweg de motor uit. Ik raakte in paniek.” -
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
De Franse politie waarschuwt jaarlijks automobilisten op de Autoroute om op te letten voor dieven die trucs gebruiken om onwetende vakantiegangers te beroven, of geld af te troggelen. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2500 en 3000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 2500 en 3000 euro.
-
Autotest
Nissan X-Trail: soepele elektrische auto op benzine
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.