Volledig scherm
Porsche Boxster Shooting Brake. © Van Thull Development

Made in Holland: Porsche Boxster Shooting Brake

De Porsche Boxster van de eerste generatie is misschien niet de mooiste Porsche aller tijden, maar daar heeft het Nederlandse bedrijf Van Thull iets op gevonden.

Het in Lith gevestigde bedrijf Van Thull Development doet in polyester onderdelen. Wie het bedrijf binnenloopt, ruikt meteen de hallucinerende lucht van polyester en lijm die je al snel in hogere sferen brengt. Waarschijnlijk is het Shooting Brake-model ontstaan aan het einde van een lange werkdag, want de gedachte is aardig revolutionair.

Volledig scherm
Porsche Boxster Shooting Brake © Van Thull Development

Maar wanneer je even doordenkt, is het zo vreemd nog niet. Immers; een shooting brake is feitelijk een tweedeurs stationwagon, dus de eerste generatie Boxster (986) is dan een mooie basis. Het is niet de mooiste Porsche ooit gebouwd en dus zal niemand zeggen dat het om heiligschennis gaat. Bovendien is het model massaal gebouwd en zijn de prijzen voor tweedehands modellen laag. Porsche heeft al zo’n model in de vorm van de Panamera Sport Turismo, die te koop is vanaf zo'n 125.000 euro.

Volledig scherm
Porsche Boxster Shooting Brake © Van Thull Development

De eerste resultaten van het nieuwe model zijn veelbelovend. Van Thull Development verving de originele achterlichten voor een set van de nieuwste generatie 911 en ook de lelijke ‘spiegelei-koplampen’ worden vervangen. De hardtop die de Boxster-softtop vervangt is op maat gemaakt en voorzien van een ruitenwisser en zijkanten die ook uit een 911 lijken te komen. 

De prijs van de conversie is niet bekend, maar het kan best eens leiden tot een verrassend leuk concept, ook al wordt er voor zover bekend technisch niets veranderd aan de auto en stijgt ook het aantal zitplaatsen niet. De eerste modellen worden volgend jaar verwacht. Van Thull gaat niet alleen de ombouwkits leveren, maar ook zelf installeren. Ook bestaat de kans dat ze ook kant en klare modellen gaan leveren.