Veel autofabrikanten, waaronder Porsche, hebben al afscheid genomen van de dieselmotor.
Volledig scherm
Veel autofabrikanten, waaronder Porsche, hebben al afscheid genomen van de dieselmotor. © Porsche

Meer elektrische auto’s verkocht dan diesels in 2019

Er zijn dit jaar meer puur elektrische auto’s dan auto’s met een dieselmotor verkocht in Nederland. Het aantal nieuwe diesels daalde met 45,3 procent terwijl de verkoop van elektrische auto’s juist steeg met 21 procent.

Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Aumacon. De stijging van het aantal elektrische auto’s is spectaculair, maar niet zo spectaculair als de daling van het aantal nieuw verkochte diesels. De cijfers wijzen uit dat de Nederlandse automobilist geen vertrouwen meer heeft in de toekomst van de dieselmotor.

Het aantal diesels daalde dit jaar van 48.544 naar 26.558. Vooral de benzinemotor en de puur elektrische auto profiteerden. Consumenten weken in ieder geval niet uit naar modellen op LPG of CNG, want ook daarvan halveerde de verkoop tegenover dezelfde periode vorig jaar. De waterstofauto staat duidelijk nog aan het begin van zijn carrière met slechts 104 verkochte exemplaren.

Tesla is de grote winnaar, zoals al eerder gemeld. De Tesla Model 3 was zelfs de meestverkochte auto over de eerste drie kwartalen van dit jaar. Uiteraard is dat een gevolg van het overheidsbeleid. De verkoop van plug-in hybrides, die tot en met 2017 zeer goed werden verkocht door de geringe bijtellingskosten, daalde vorig jaar met 93 procent toen de regeling eindigde. Dit jaar herstelt de verkoop enigszins, met een groei van 21 procent.

Meer weten over elektrisch rijden? Bekijk dan de video hieronder.

De dieselmotor is ten dode opgeschreven, zo lijkt het na het zien van deze cijfers.
Volledig scherm
De dieselmotor is ten dode opgeschreven, zo lijkt het na het zien van deze cijfers. © Aumacon Car Monitor
 1. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.
 2. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”