Met de auto op vakantie? Dit zijn de opvallendste verkeersregels in het buitenland
De verkeersregels van je favoriete toeristische bestemming zijn soms net even anders dan in Nederland. De boetes kunnen in het buitenland soms behoorlijk oplopen en zijn ook niet altijd even duidelijk. In dit overzicht op basis van de ANWB en Vlaamse Automobilistenbond (VAB) worden de belangrijkste regels uitgelegd.
FRANKRIJK
Snelheid
In Frankrijk blijft de verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur voor verwarring zorgen. De snelheidsverlaging is een regel en dus niet altijd overal aangegeven met verkeersborden, waardoor veel buitenlanders weleens te snel willen rijden. En dat kan je in Frankrijk, waar tijdens de zomer sowieso veel geflitst wordt, duur komen te staan. De politie maakte onlangs bijvoorbeeld bekend vierhonderd nieuwe camera’s in te zetten die op acht rijstroken tegelijkertijd kunnen flitsen.
De regel is op zichzelf simpel: je mag op wegen met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm maximaal 80 kilometer per uur rijden. Het gaat om meer dan 400.000 kilometer aan zogenaamde routes nationales en départementales (de N- en de D-wegen, gevolgd door een nummer). Op wegen met in totaal vier rijstroken is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur.
De andere maximumsnelheden in Frankrijk:
- Autosnelwegen: 130 kilometer per uur bij droog weer, 110 bij regen.
- Wegen buiten de bebouwde kom met middenberm: 110 kilometer per uur bij droog weer, 100 bij regen.
- Wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken in elke richting: 90 kilometer per uur bij droog weer, 80 bij regen.
- Wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm: 80 kilometer per uur
- Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur.
Milieuvignet
In Frankrijk is het systeem van milieustickers en -vignetten ondertussen wijdverspreid. Veel steden kennen het principe al tijdens dagen met veel luchtvervuiling, maar alleen in het centrum van Parijs geldt sinds enkele jaren permanent een Zone à Circulation Restreinte, waarvoor je een Crit’Air Ecovignet nodig hebt. Inmiddels is het vignet uitgebreid, waardoor ook de périphérique hierbinnen valt. Dat geldt echter niet in het weekend.
Welk vignet je exact op je auto moet plakken, is afhankelijk van het type en de leeftijd. Je kan online nagaan welke sticker je moet kopen en het vignet hier bestellen.
Gsm en gps
Frankrijk is bijzonder streng op het gebied van gsm- en gps-gebruik achter het stuur. Met je gsm in de hand bellen mag ook niet wanneer je stilstaat langs de weg, al rijdend mag je ook niet met oortjes handsfree bellen en je telefoon mag zich tijdens het rijden niet in je gezichtsveld bevinden.
Een radarverklikker die de exacte locatie van flitspalen en mobiele controles aangeeft, ook als app op je smartphone, is ten strengste verboden. Deze functies moeten uitgezet worden en informatie over de locaties die al op het toestel staat, moet gewist worden. De boetes kunnen oplopen tot 1500 euro. Gewone navigatie via een gsm mag wel, maar je smartphone moet in dat geval in een houder worden geplaatst en het scherm van de smartphone mag tijdens het rijden niet worden aangeraakt of worden gebruikt om berichten te lezen.
Andere regels
Het is niet verplicht om overdag je dimlichten aan te doen, maar het wordt wel geadviseerd. Het is verplicht om ze aan te doen in tunnels. Op de motor zijn dimlichten overdag verplicht.
Op smalle bergwegen heeft omhoog rijdend verkeer voorrang op afdalend verkeer. Indien nodig moet het makkelijkst wendbare voertuig uitwijken voor minder wendbare voertuigen.
DUITSLAND
Snelheid
Ook al is er geen algemene snelheidsbeperking op de Autobahn (er geldt een richtsnelheid van maximaal 130 kilometer per uur), op veel plaatsen mag je toch niet sneller dan 120 of 90 rijden. Zeker bij wegwerkzaamheden geldt er een strikte maximumsnelheid en treedt de Duitse politie streng op.
Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 100. Een rechthoekig geel bord met een zwarte plaatsnaam geeft het begin van de bebouwde kom aan, hetzelfde bord met een rode streep het einde.
Ook wordt in Duitsland met camera’s op bumperkleven gecontroleerd. Op autosnelwegen geldt als veilige volgafstand de helft van de gereden snelheid in meters. Bij 100 kilometer per uur is dat dus 50 meter. De boetes kunnen oplopen van 75 tot 400 euro, afhankelijk van de gereden snelheid en de afstand ten opzichte van de voorganger.
Milieuzones
Bekender dan het Parijse milieuvignet zijn de Duitse Umwelt- of milieuzones, die in veel steden van toepassing zijn. Je hebt er een sticker voor nodig die je op je voorruit moet plakken en waarvan de kleur afhankelijk is van de uitstoot van je auto.
De Duitse Umweltzones bestaan al een aantal jaren, ondertussen zijn de rode en gele stickers bijna nergens meer geldig en heb je bijna altijd een groene sticker nodig. Je kunt de juiste sticker kopen in de garages en stations voor Technische controle van TÜV en Dekra in de steden waar het vignet van toepassing is, of in de ANWB-(web-)winkel.
In Berlijn geldt voor bepaalde auto’s een dieselverbod op een aantal trajecten. Ook Stuttgart kent een dieselrijverbod. Voorlopig gaat het uitsluitend om dieselvoertuigen van de Euronorm 4 of lager. Euronorm 5 en 6 vallen nog buiten de maatregel.
Rettungsgasse
In steeds meer landen moet je een zogenoemde ‘Rettungsgasse’ of reddingsstrook vormen bij een file of bij sterk vertraagd verkeer. Behalve in Duitsland is dat ook verplicht in België, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië en Hongarije en aangeraden in Zwitserland. De hulpdiensten hebben in die landen niet de gewoonte om de pechstrook te gebruiken als ze ergens naartoe willen. Je wordt er daarom geacht om, wanneer je aansluit in een file, een strook in het midden vrij te houden voor hen.
Wie op de linkerrijstrook rijdt, moet zo links mogelijk aanhouden, wie op de middenrijstrook of rechterrijstrook rijdt, zo rechts mogelijk. Op die manier krijgen de hulpdiensten vlot vrij baan.
Veel buitenlanders kennen de regel niet. Bij zware ongevallen in Duitsland is dan ook vaak te horen dat de hulpdiensten gehinderd waren door (buitenlandse) bestuurders die niet op tijd aan de kant gingen.
Andere regels
Ook in Duitsland is het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur verboden, de signalering van flitspalen of trajectcontrole in navigatieapparatuur, gsm’s en tablets moet worden verwijderd. Verwijderen wil echt zeggen verwijderen, niet gewoon uitzetten.
SPANJE
Snelheid
Op de Spaanse autosnelwegen (autopista en autovía) mag je maximaal 120 kilometer per uur rijden.
In navolging van Frankrijk is de snelheid op de secundaire wegen met een rijstrook in elke richting en zonder middenberm verlaagd van 100 naar 90 kilometer per uur. Enkel op de wegen met een fysieke scheiding tussen de rijrichtingen mag je nog 100.
Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur, maar in veel steden is er soms een nog lagere limiet van 30.
Andere regels
Spanje is net als Frankrijk behoorlijk streng wat betreft gsm- en gps-gebruik. Handsfree bellen met oortjes is er verboden, net als het aanraken van een gps of smartphone. Alleen een gps-toestel mag zich in je gezichtsveld bevinden.
Draag je een bril? Dan moet je in principe een reservebril bij je hebben. Een tweede gevarendriehoek is uitsluitend verplicht voor Spanjaarden, niet voor buitenlanders.
In Spanje gelden in sommige steden milieuzones die beperkt zijn voor vergunninghouders. Barcelona kent een milieuzone tijdens dagen met grote luchtverontreiniging.
BELGIË
Snelheid
In België is de maximumsnelheid op snelwegen 120 kilometer per uur. In Vlaanderen geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 in plaats van 90, tenzij met borden iets anders wordt aangegeven. In Wallonië is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 90 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom mag je overal 50.
Milieuzones
Antwerpen en Brussel hebben een milieuzone (LEZ) ingesteld. Andere steden hebben vergevorderde plannen. Een overzicht van de lage-emissiezones in Vlaanderen en Brussel is te vinden op lne.be, een officiële website van de Vlaamse overheid.
Brussel
Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest valt onder de lage-emissiezone (LEZ), dus alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt er niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings.
Voor oudere voertuigen die niet zijn toegestaan, kan wel voor maximaal acht dagen per jaar een dagpas aangevraagd worden. Alle voertuigen in de LEZ worden gecontroleerd met behulp van camera’s. Overtreding van de regels, zoals niet-registreren, leidt tot een hoge boete.
Andere regels:
Bestuurders moeten in België altijd in staat zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend hun voertuig goed in de hand hebben. Op basis van deze algemene regel kun je als bestuurder een boete krijgen als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt of iets uit het dashboardkastje pakt.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille en het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
In België is bij langzaam rijdend verkeer ritsen verplicht als twee rijstroken worden samengevoegd. Dit betekent dat je op de wegvallende rijstrook tot vlak voor de versmalling op je eigen rijstrook moet blijven rijden en dan pas mag invoegen. De bestuurders op de doorgaande rijstrook moeten om de beurt één voertuig laten invoegen. Bestuurders die niet doorrijden tot de versmalling of die invoegend verkeer geen voorrang verlenen, riskeren een boete.
Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die de rotonde op wil rijden.
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
In parkeergarages kan het verboden zijn om een auto met een lpg-installatie te parkeren.
Motor laten draaien
Het bij stilstand warm laten draaien van de motor is verboden. Ook in andere omstandigheden, bijvoorbeeld bij het wachten voor een overweg, is het onnodig laten draaien van de motor verboden.
ITALIË
Snelheid
Op de Italiaanse autosnelwegen mag je maximaal 130 kilometer per uur, op de autowegen 110. Op gewone wegen buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 90, binnen de bebouwde kom 50.
Milieuzones
Ook Italië kent steeds meer milieuzones in steden, die nog maar weinig bekend zijn bij buitenlanders: de Zona Traffico Limitato. Steden met milieuzones zijn bijvoorbeeld Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Bressanone (Brixen), Firenze (Florence), Milaan, Palermo, Pisa en Verona.
De regels verschillen heel erg van stad tot stad. Wie niet per se binnen de zone hoeft te zijn, kan beter buiten de zone parkeren en op een andere manier de zone in gaan, bijvoorbeeld te voet, met het openbaar vervoer of met een taxi.
Andere regels
Sinds 2016 is het strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar of een zwangere vrouw. De boete is zeer hoog.
Ook in Italië mag je niet handsfree bellen met een koptelefoon op.
Fietsen die achter op de caravan of camper worden vervoerd, moeten worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium bord van 50 bij 50 centimeter dat wit is met vijf rode diagonale strepen.
ANDERE LANDEN
Zoek je meer informatie of over andere landen? Dan kan je terecht op de landeninformatiepagina van de ANWB.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Autovakantie? Let op deze buitenlandse verkeersboetes
Vakantiegangers reizen deze zomer meer dan ooit af met de auto. Naast andere verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in populaire vakantielanden. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen van meer dan 3500 euro. -
PREMIUMkeiverliefd op mijn auto
Toen Roef werd geboren, wilde zijn vader ‘ook een cadeau’ en dat werd deze auto: ‘Ik heb ‘m geërfd’
Een Ferrari, een Porsche, een Audi en een Jaguar… In de ruimte van Roef Hofman’s bedrijf Haute Voiture in Amersfoort staat een indrukwekkende collectie auto’s opgesteld. Hier verzorgt hij de stalling en het beheer van deze mooie wagens. Ertussen staat er een die niet van een klant is, te glimmen: zijn eigen blauwe MGA 1600 Roadster, die Roef van zijn vader heeft geërfd.Amersfoort
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Zo creëer je een ‘reddingsstrook’, die vanaf volgende week verplicht is in België
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is vanaf 1 oktober verplicht in België. Automobilisten moeten bij een file dan de middenbaan vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste vouwfietsen
Ingenieus in te klappen, en vaak rijden ze nog soepel ook: e-vouwfietsen. Fabrikanten proberen ze steeds lichter te maken, want je moet ze de auto of de trein in kunnen tillen. Lastige taak, want een accu alleen al is best zwaar. Soms zijn deze fietsen dan ook nog niet geschikt voor intensief - bijvoorbeeld dagelijks - gebruik. Maar vaak ook wel. Hieronder introduceren we ook dé onafhankelijke autoriteit op het gebied van e-bikes: Kees Bakker, alias TestKees, consumentenvoorlichter van de Fietserbond. Zijn reviews staan bij de keurmerken Best getest en Beste Koop. Tester Arjen van Stel, die jaarlijks op de hoogte probeert te blijven van de ontwikkelingen, probeerde eens zo’n vouwfiets.