Met deze tips voorkom je een dure autoverzekering
Elektrisch rijden zorgt voor een hogere verzekeringspremie. Dat geldt in veel gevallen ook voor bijvoorbeeld chiptuning van je motor, een LPG-tank inbouwen en het verzwijgen van een eventueel strafblad.
De premie van een autoverzekering is vooral afhankelijk van het merk van de auto, het bouwjaar, de leeftijd en woonplaats van de bestuurder en hoeveel schadevrije jaren diegene heeft. Maar er zijn ook minder bekende factoren die je premie laten stijgen. En die je soms zelfs in de armen van nog maar één enkele verzekeraar drijven, omdat de rest je weigert.
Elektrisch rijden
Wanneer je elektrisch wilt gaan rijden, moet je bijvoorbeeld meer premie gaan betalen. ,,Elektrische auto’s zijn door hun batterij gemiddeld zwaarder", aldus verzekeringsexpert Menno Dijcks van Independer. ,,Daardoor veroorzaken ze meer schade bij een aanrijding.” Ook zijn reparaties doorgaans kostbaarder dan bij andere auto’s en kunnen die alleen door specialisten worden uitgevoerd. Verzekeraars stellen bovendien vaak extra eisen aan elektrische auto's. Zo vinden de meeste het alarmsysteem van een Tesla niet voldoende en eisen ze dat de auto ook is verbonden met een alarmcentrale.
Gas inbouwen
Ook het laten inbouwen van een gastank kan gevolgen hebben, want die maakt je auto eveneens zwaarder. Daarmee stijgt niet alleen de wegenbelasting, maar ook de premie van je autoverzekering, want zwaardere auto’s veroorzaken bij een aanrijding immers meer schade. Omdat een ingebouwde gastank je auto ook meer waard maakt, is een verzekeraar meer geld kwijt als die gestolen wordt of total loss raakt. Dat werkt door in een hogere WA+ of allrisk-premie.
Chiptuning
Wie meer vermogen uit zijn motor wil halen, kan de chip van die computer laten aanpassen, oftewel: tunen. Het is verstandig het extra vermogen van de auto door te geven aan de verzekeraar. Dat geldt ook als de auto op een andere manier meer power krijgt, bijvoorbeeld met een sportuitlaat of een turbo op de motor. ,,De premie zal dan vrijwel altijd stijgen”, legt Independer-auto-expert Dijcks uit. Auto’s met een hoger vermogen lopen volgens verzekeraars immers een groter risico op schade. Geef je niets door, dan kan het betekenen dat de verzekeraar bij schade niet uitkeert. Wordt je auto 20 procent sneller, of zwaarder, dan ben je in elk geval verplicht dit door te geven aan de RDW.
Bijzondere kleur
Blik- en lakschade aan auto’s die zijn overgespoten in een bijzondere kleur, zoals parelmoer of matzwart, is duurder om te repareren dan bij ‘gewone’ blauwe, zwarte, of rode metallic auto’s. Daarom kan het verstandig zijn dit soort bijzondere kleuren bij te verzekeren. Dat betekent wel een hogere premie. Standaardkleuren hebben volgens Dijcks niet direct invloed op de premie. Wie een gele auto laat overspuiten naar gewoon zwart, betaalt dus niet per se meer.
Toch kan het handig zijn zo’n wijziging door te geven aan de verzekeraar. Het voorkomt later gesteggel bij een claim, als blijkt dat de informatie die de verzekeraar heeft over de auto niet volledig overeenkomt met hoe de auto eruit zag kort voor de schade. De kleur van een auto staat genoteerd in het kentekenbewijs. Daarom moet een nieuwe kleur wel altijd worden doorgegeven aan de RDW.
Wrappen
Met een carwrap wordt er een folie over de lak van de auto geplakt. Het aanbrengen van een wrap kost al snel meer dan 2000 euro. De wrap kan je premie omhoog laten schieten, als je hem onderbrengt in een accessoiredekking bij je autoverzekering. Doe je dat niet, dan draai je zelf op voor de kosten van schade aan de wrap. Die kunnen behoorlijk oplopen, omdat de oude wrap en de lijmresten moeten worden verwijderd en nieuwe folie moet worden aangebracht.
Strafblad
Veel verzekeraars weigeren automobilisten die in de afgelopen acht jaar zijn veroordeeld voor een strafbaar feit, omdat ze dat als bewijs zien dat iemand het niet nauw neemt met de regels en dus een hoger risico vormt. Mensen aan wie ooit een rijontzegging is opgelegd, bijvoorbeeld voor het rijden onder invloed, hebben ook een strafblad. Een rijontzegging is voor verzekeraars zelfs een reden bestaande verzekeringen op te zeggen.
Het verzwijgen van een strafblad is onverstandig. Komt de verzekeraar er later achter, dan krijg je gedurende acht jaar een registratie als fraudeur. Dit maakt acceptatie bij andere verzekeraars nagenoeg onmogelijk, ook voor verzekeringen die niets met auto’s te maken hebben. Wil je per se de weg op, dan kom je uit bij De Vereende. Die is door verzekeraars samen opgericht. De Vereende verzekert praktisch iedere automobilist. Keerzijde: de premies liggen drie tot vier keer hoger dan bij een gewone verzekeraar.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
fietstest
Dit zijn de beste elektrische toerfietsen
Ben je van plan om een lekker lange fietstocht te gaan maken, maar weet je niet welke e-bike daarvoor geschikt is? Fietstest.nl testte de beste elektrische toerfietsen. -
PREMIUM
Allereerste stukje van de Blankenburgverbinding bíjna klaar: twee kilometer asfalt bij Vlaardingen
De bouwkranen staan al jarenlang langs de A20 in Vlaardingen en mocht een enkeling het zijn ontgaan: hier wordt gewerkt aan een nieuwe weg en tunnel, de Blankenburgverbinding. Vanaf maandagochtend 5 uur is het eerste stukje klaar: ruim twee kilometer asfalt voor de nieuwe A20. Bijzonder voor de automobilist, maar ook bijzonder voor de bouwers. -
Dit is de duurste auto aller tijden
Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Autoverzekering wordt duurder, terwijl auto's langer stilstaan en er minder ongevallen zijn
Dat automobilisten in de coronacrisis minder de weg op gaan en minder ongevallen veroorzaken leidt niet tot een daling bij de verzekeringspremies. Sterker nog, de autoverzekering werd in 2020 gemiddeld juist 50 euro duurder vergeleken met het jaar daarvoor. BMW-rijders waren dubbel de pineut. Zij moesten gemiddeld 100 euro meer betalen voor hun jaarpremie. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. -
PREMIUM
Bijna doodgereden motorrijder belandt op intensive care van bloedeigen zoon: ‘Stond me al op te wachten’
Zat vrachtwagenchauffeur Jonathan den H. uit Goudswaard op zijn mobiele telefoon toen hij op de N217 een motorrijder voor hem lanceerde? Of keek de trucker slechts twee seconden naar een metertje op zijn dashboard en doemde er toen plots een file voor hem op waardoor een botsing met zijn voorganger onvermijdelijk was? Die vraag stond donderdag centraal in de rechtszaak tegen de 24-jarige verdachte.