Volledig scherm
© Shutterstock

Moet een elektrische auto geen geluid maken?

Vraag & AntwoordOnlangs zag ik op tv een reportage over kinderen die het verkeersexamen hadden afgelegd. Gevraagd naar wat ze het lastigst vonden, zeiden meerdere kinderen: elektrische auto’s, want die hoor je niet aankomen. Ik heb mij daar ook al vaak over verbaasd. Waarom worden elektrische auto’s niet voorzien van geluid? -T. Heidenis

Veel elektrische auto’s produceren al bij lage rijsnelheden een kunstmatig geluid om andere weggebruikers te waarschuwen. Vanaf 1 juli moeten alle nieuw toegelaten elektrische auto’s zo’n waarschuwingssysteem hebben. De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u klinkt. Daarboven maken banden zo veel geluid dat je een auto sowieso hoort aankomen. Een schakelaar om bijvoorbeeld ‘snachts toch geruisloos door een woonwijk te kunnen rijden, blijft toegestaan.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn
    Play
    Video

    Kerkhof vol supercars en top-limousines in de woestijn

    Deze drone-beelden tonen een heel bijzonder autokerkhof in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten. Honderden peperdure supercars en top-limousines staan er onder een dikke laag stof en zand te roesten. Rolls-Royce, Ferrari, Bentley, Mustang: alle topmerken zijn te vinden op dit gigantische autokerkhof, in de buurt van Dubai. De auto's staan er stof te happen omdat hun eigenaren, veelal expats of wanbetalers, ze verlaten hebben voordat ze om welke reden dan ook het land verlieten. Voor koopjesjagers is de verzameling interessant, al was het alleen maar vanwege de onderdelen.